Agrokor i Ardo investirat će 400 milijuna kuna u tvrtku Vinka d.d.

Promo

Koncern Agrokor i grupacija Ardo potpisali Joint Venture ugovor kojim će tvrtka Vinka postati vodeća proizvodnja zamrznutog voća i povrća u istočnoj Europi.

U prostorima tvornice Vinka d.d. u Vinkovcima potpisan je Ugovor o međusobnoj suradnji – joint venture između Agrokora i belgijske Ardo Grupe.

Ugovor su potpisali Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna i Bernard Haspeslagh, operativni izvršni direktor tvrtke Ardo u nazočnosti Domagoja Franića, direktora tvrtke Vinka d.d., Vladimira Džaje, direktora društva PIK Vinkovci d.d. te Bože Galića, Vukovarsko-srijemskog župana i Mladena Karlića, gradonačelnika Vinkovaca te kooperanata Vinke i brojnih drugih gostiju.

Potpisani Ugovor vrijedan je gotovo 400 milijuna kuna; njime dvije kompanije postaju ravnopravni vlasnici tvrtke Vinka. Glavni cilj ove joint venture suradnje je da Vinka postane vodeća proizvodnja zamrznutog voća i povrća u istočnoj Europi, što će se postići snažnom investicijom i objedinjavanjem tržišnog, poljoprivrednog i industrijskog znanja Agrokora i Arda, uz kreiranje ekonomije obujma. Uz značajnu investiciju u povećanje proizvodnih kapaciteta, proizvodnja će se u narednom periodu učetverostručiti i s postojećih 15 000 tona podići na 60 000 tona zamrznutog voća i povrća. Time će se, uz značajno povećanje kapaciteta proizvodnje, otvoriti i veliki broj novih radnih mjesta.

Ovaj Ugovor za tvrtku Ardo predstavlja daljnji razvoj poslovanja u središnjoj i istočnoj Europi koji će biti uvršten u Ardovu industrijsku mrežu. Na takav način kompanija Ardo osigurat će snažnu proizvodnu bazu s jakim i respektabilnim lokalnim partnerom.

„Zahvaljujući ovoj joint venture suradnji realizirali smo dugoročno partnerstvo u sklopu kojeg ćemo izmjenjivati i razvijati znanja u proizvodnji i obradi zamrznutog voća i povrća na rastućem tržištu. Agronomski potencijal Agrokora s jedne strane i Ardovo industrijsko znanje s druge strane stvorit će vodeću proizvodnju u istočnoj Europi. Mi vjerujemo u snažan poljoprivredni potencijal doline Dunava. Kombinacija proizvodnje dvaju tvornica – Vinke i postojeće Ardove austrijske tvornice u ovoj plodnoj dolini, stvorit će komplementarni asortiman za istočno europsko tržište”, rekao je Bernard Haspeslagh, operativni izvršni direktor tvrtke Ardo.

„Agrokor je u Vinku dosada uložio gotovo 200 milijuna kuna, restrukturirali smo kompaniju financijski i poslovno. Agrokor je za strateškog partnera uzeo eminentnu svjetsku kompaniju kako bismo proizvodne količine sa sadašnjih 15 000 tona mogli podići na 60 000 tona. Zajedno s našim partnerom, kompanijom Ardo, podići ćemo proizvodnju i zaposlenost kroz otvaranje više od 100 radnih mjesta.

Posebno je važno napomenuti da će cjelokupno povećanje proizvodnje biti namijenjeno izvozu i da će tako hrvatski proizvod biti plasiran na 60 tržišta na kojima je prisutna tvrtka Ardo. To je velika prilika za domaću proizvodnju i za naše kooperante kojima se time otvaraju nova tržišta. Naš plan je da trenutna suradnja s 80 kooperanata realizacijom ove investicije preraste u suradnju sa 300 kooperanata čime će se ukupna proizvodnja odvijati na tisuće hektara zemlje“, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna.

Ovu suradnju pohvalio je i Vukovarsko –srijemski župan Božo Galić, koji je istaknuo kako je “Agrokor u kratkom periodu uspio svojim investicijama oživiti i pokrenuti veliki potencijal koji ova tvrtka ima našu županiju te ga veseli što je ovaj potencijal  prepoznala i belgijska tvrtka Ardo kao strani investitor”.

Vukovarsko –srijemski župan posebno je zadovoljan što će “ova investicija otvoriti nove mogućnosti našim poljoprivrednicima te utijecati na sve ostale gospodarske djelatnosti i povećanje ukupne zaposlenosti.“

Komentiraj