Konzervativni britanski premijer David Cameron najavio je u nedjelju da od sljedeće godine kani odobriti ženama da se bore na prvoj crti bojišta.

“Ministar obrane (Michael Fallon) i ja suglasni smo da od 2016. ženama trebaju biti dostupna sva mjesta u našim oružanim snagama”, rekao je za list The Sunday Telegraph.

“Već smo ukinuli određeni broj zapreka u našim oružanim snagama, omogućivši ženama da rade u podmornicama i obnašaju najviše dužnosti u svim službama”, dodao je. “Iduće godine moramo dovršiti posao i omogućiti ženama da izvršavaju borbene zadaće na tlu”.

Ove izjave dolaze pošto je američka vojska početkom mjeseca omogućila da padne i ta zadnja muška utvrda, otvorivši ženama pristup svim dužnostima u borbenim postrojbama, pa i u pješaštvu i u specijalnim snagama.

Udio žena u britanskim oružanim snagama je oko 10 posto. Trenutačno mogu djelovati na bojišnici, ali ne i sudjelovati u zadaćama u kojima su u izravnom doticaju s neprijateljem, čime su zapravo isključene iz pješaštva i svih postrojba gdje mogu biti izložene situaciji neposredne borbe.

U službenom izvješću objavljenom prije godinu dana ističe se kako “nema nijednog uvjerljivog dokaza” za takvu zabranu, ali se traže i dodatna istraživanja o “fiziološkim zahtjevima” za te dužnosti, koja bi se trebala završiti sredinom 2016.

“Nadam se da ćemo u 2016. ženama omogućiti pristup borbenim zadaćama”, piše Fallon u Sunday Telegraphu, upozoravajući ipak da se razina obuke ne smije “sniziti radi prihvata žena”.

“Uspješnost u borbi je i dalje najvažnija”, istaknuo je Fallon. “No pazeći da sposobnost, a ne spol, odlučuju o tome tko je uspješan, dajemo priliku svima da se natječu za dužnost u vojsci”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.