Dovršetak prebrojavanja glasačkih listića s izbora koji su u nedjelju prodvedeni u Srebrenici bit će organizirano u Sarajevu, odlučilo je u četvrtak Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercgeovine (SIP), a kandidati srpskih i bošnjačkih stranaka za načelnika te općine pozvali su svoje simpatizere da mirno pričekaju i poštuju izborne rezultate.

Nakon prijepora o načinu prebrojavanja glasačkih listića u samoj Srebrenici i nakon što je u taj gradić poslana posebna policija Republike Srpske kako bi navodno čuvala glasački materijal, SIP je većinom glasova odlučio da se konačni rezultati izbora u ovoj općini utvrde i verificiraju u glavnom središtu za prebrojavanje u Sarajevu.

“To znači kako će se u Sarajevu završiti zbrajanje s pet biračkih mjesta Srebrenici”, kazala je glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić.

Vreće s glasačkim listićima iz Srebrenice u Sarajevo bi pod policijskom pratnjom trebale biti dopremljene 8. listopada.

Dvojba o tome hoće li načelnik Srebrenice u iduće četiri godine biti dosadašnji Ćamil Duraković ili će tu dužnost obnašati Mladen Grujičić, kao kandidat ujedinjenih stranaka sa srpkim predznakom, pojačala je napetosti u tom gradu.

Do sada je prebrojano nešto manje od 89 posto glasova,  pri čemu je Mladen Grujučić dobio povjerenje 70 posto onih koji su glasovali, dok je za Durakovića glasovalo nešto manje od 30 posto tih birača.

Izbore bi o konačnici mogli odlučiti glasovi oko 3300 Srebreničana koji žive u inozemstvu ili u drugim područjima BiH, a njihovi glasački listići još pristižu poštom.

“Nama brojanje nije problem. Bitno nam je da se uradi po zakonu”, kazao je u četvrtak srpski kandidat za načelnika Grujičić.

Njegov protukandidat Duraković pozvao je da se bez obzira na sve dvojbe zadrži mir i izbjegnu bilo kakvi sukobi. “Ne treba produbljivati napetosti”, kazao je Duraković.

Napetosti u Srebrenici, prouzročene neizvjesnom izbornom utrkom, dodatno je pojačala odluka vlasti Republike Srpske da u to mjesto u utorak pošalju pripadnike posebne policije.

Oni su praktično preuzeli nadzor nad zgradom općine u kojoj je bio pohranjen izborni materijal, a iz MUP-a RS su ustvrdili kako je to učinjeno samo kako bi se očuvala zakonitost izbornog procesa te kako to nema nikakve veze sa zbrajanjem glasova.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je pak kako je posebna policija poslana u Srebrenicu zbog sumnji da Bošnjaci pripremaju krivotvorenje izbornog rezultata.

“Teško im je (Bošnjacima) priznati kako su gubitnici izbora u Srebrenici. S porazom se ne mogu pomiriti i zbog svega toga puštaju u javnost razne spinove i tko zna kakve priče da je bilo izborne krađe. Upravo zbog njihovih priča i radnji, čiji su jedini ciljevi da dokažu kako oni nisu izgubili izbore, posebna policija po nalogu tužiteljstva poslana je u Srebrenicu kako bi pratila izborni proces odnosno prebrojavanje glasova”; izjavio je Dodik kako ga citira srbijanski list „Alo“.

Komentiraj

FOTO:HINA / Almir RAZIĆ / FENA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.