Trgovački sud u Pazinu objavio je rješenje o pokretanju skraćenog stečajnog postupka nad pulskom udrugom Ladonja, kojoj je predsjednik bio Plinio Cuccurin – bivši član uprave rovinjskog TDR-a i kandidat za istarskog župana, jer je utvrđeno da ta udruga nema zaposlenih te da ima neizvršene osnove za plaćanje od 1537 kuna u  neprekinutom razdoblju od 120 dana.

Udruga Ladonja osnovana je u siječnju 2008. kao udruga za zaštitu ljudskih prava kojoj je, kako se navodi, djelatnost bila promicanje i podupiranje razvoja civilnog društva, promicanje i zalaganje za zaštitu građanskih sloboda i prava građana te, između ostaloga, suradnja sa drugim udrugama i organizacijama koje se zalažu za zaštitu građanskih prava i sloboda.
Iz udruge građana Ladonja nastala je i istoimena politička opcija koja je na lokalnim izborima 2009. postala druga politička snaga u Istri te je Plinio Cuccurin kao kandidat za istarskog župana ušao u drugi krug u kojem je izgubio od Ivana Jakovčića. Politička stranka Ladonja i Plinio Cuccurin na parlamentarnim izborima 2011. prešli su izborni prag, ali je Cuccurin  izgubio zastupničko mjesto za koje mu je nedostajalo samo 190 glasova.
Nakon lošeg rezultata Ladonje i na lokalnim izborima 2013, Cuccurin je odlučio zatvoriti stranku te je skupština stranke u lipnju te godine donijela odluka o prestanku djelovanja, odnosno gašenju. Istoimena udruga Ladonja nakon provođenja skraćenog stečajnog postupka bit će brisana iz registra udruga.

Komentiraj