Planirana gradnja plinovoda Sjeverni tok 2 iz Rusije prema zapadnoj Europi i koraci koji su u tom smjeru poduzeti u posljednje vrijeme, zabrinuli su zemlje koje bi njegovom izgradnjom ostale bez tranzitnih prihoda, prije svih Ukrajinu i Slovačku.

Gradnja druge linije Sjevernog toka za Ukrajinu znači gubitak godišnjih tranzitnih prihoda od dvije milijarde dolara, upozorio je ovaj tjedan ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk nakon susreta sa slovačkim kolegom Robertom Ficom.

Jacenjuk kaže da gradnja Sjevernog toka 2 za Ukrajinu znači isključenje iz tranzitnih tokova ruskog prirodnog plina za Europsku uniju (EU) i gubitak dvije milijarde dolara godišnjih tranzitnih prihoda.

Podsjeća kako je već gradnja Sjevernog toka za Ukrajinu značila gubitak od 1,5 milijardi dolara godišnje.

“To nije donijelo nikakvu novu energetsku neovisnost EU-a. Što znači kojim putem plin stiže, ako imate jednog te istog dobavljača?”, pita Jacenjuk.

Ocjenjuje i kako gradnja novog plinovoda zapravo nije dobra ni za Europljane jer će donijeti monopolizaciju dobavnih pravaca u EU i poskupljenje za krajnje kupce. Po njegovim riječima, u slučaju realizacije projekta, EU bi izgubio mogućnost izravne dostave plina iz Rusije po najkraćoj ruti, kroz Ukrajinu.

Robert Fico, pak, uz napomenu da Sjeverni tok 2 znači godišnji gubitak za Slovačku od 800 milijuna dolara, oštro kritizira ideju novog plinovoda.

“U Europi se dugo govori o potrebi pomoći Ukrajini kako bi i dalje bila tranzitna zemlja i kako bi joj bilo lakše u teškim zimskim mjesecima. Istovremeno, suočeni smo s činjenicom da je Gazprom s predstavnicima europskih zemalja potpisao sporazum za gradnju nove linije Sjevernog toka. Iako bih se htio izraziti pristojno, reći ću – oni od nas prave budale”, istaknuo je Fico.

Početkom rujna, ruski plinski div Gazprom i partneri sklopili su u okviru Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku sporazum dioničara za gradnju plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi trebao povećati isporuku ruskog prirodnog plina Europskoj uniji.

Dokument su potpisali čelnici Gazproma, BASF-a, E.ON-a, ENGIE-a, OMV-a i Royal Dutch Shella, a za realizaciju projekta zadužena je zajednička tvrtka New European Pipeline u kojoj će Gazprom imati 51 posto udjela, E.ON, Shell, OMV i BASF/Wintershall po deset, a ENGIE devet posto.

Projekt Sjeverni tok 2 uključuje izgradnju dviju cijevi plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi prostornih metara plina godišnje iz Rusije u Njemačku, dnom Baltičkog mora.

Trasa je identična kao za postojeći plinovod Sjeverni tok kojim upravlja tvrtka Nord Stream, čiji su dioničari Gazprom (51 posto), Wintershall Holding i E.ON Ruhrgas s po 15,5 posto te Gasunie i GDF Suez s devet posto.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.