Oko 2000 odraslih rekreativaca sudjelovalo je u nedjelju u Zagrebu na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza, održanoj sa ciljem prikupljanja sredstava za prvu banku humanog mlijeka u Hrvatskoj, za koju je dosad donacijama prikupljeno gotovo 750.000 kuna.

Prema Strateškom planu Ministarstva zdravstva 2018.-2020., otvaranje prve banke mlijeka očekuje se u 2018. godini u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb, a procijenjena vrijednost ulaganja je između dva i tri milijuna kuna.

Realizacija projekta pokrenuta je u kolovozu ove godine i dosad je prikupljeno oko 750.000 kuna, doznaje se u UNICEF-u koji osigurava financijsku i tehničku podršku za ovu vrijednu investiciju u zdravlje najmlađih.

Utrka Mliječna staza održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i Grada Zagreba, a prihod od kotizacija, kao i donacije građana i tvrtki, usmjereni su realizaciji ovog projekta.

Za početak i kraj kružnih utrka odabran je Kvaternikov trg, a za utrke na 5100 i 10.000 metara uz sudionike iz Hrvatske, prijavili su se i rekreativci iz susjednih zemalja, te Poljske, Njemačke, Sjedinjenih Država, kao i po jedan natjecatelj iz Argentine i Indije.

Na Kvaternikovu trgu, gdje je bio start i cilj utrke, sudionike su pozdravili građani, brojni volonteri, predstavnici tvrtaka, kao i osobe iz javnog života, među kojima je bio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

“Idemo u realizaciju ovoga projekta, koji nerijetko i život znači prijevremeno rođenoj i bolesnoj djeci. Na Rebru su prostori spremni i očekujemo da će banka mlijeka profunkcionirati u idućih šest do 12 mjeseci”, izjavio je Kujundžić novinarima nakon što je zahvalio sudionicima humanitarne utrke.

Dobrodošlicu trkačima poželjela UNICEF-ova ambasadorica Bojana Gregorić Vejzović

Dobrodošlicu trkačima i njihovim navijačima poželjela je UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Bojana Gregorić Vejzović, a zahvalu sudionicima uputio je i  pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

“U protekle dvije godine Grad Zagreb je utemeljio četiri ambulante za potporu i edukaciju dojenja. Zagreb godišnje izdvoji preko milijun i 200 tisuća kuna za potporu dojenja, a zadnjih se godina radi i na postavljenju klupa i stolića za povijanje u parkovima i  na drugim javnim mjestima”, rekao je Jeleč.

Banke humanog mlijeka neprofitne su organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka, a organiziranjem banke humanog mlijeka osigurava se kvaliteta preživljavanja svoj prijevremeno rođenoj djeci kao i bolesnoj novorođenčadi koja iz medicinskih razloga nisu u mogućnosti biti hranjena mlijekom svoje majke.

U Europi banke humanog mlijeka imaju dugu tradiciju, a prva je osnovana u Beču prije više od sto godina. U Europi danas ima 214 banaka mlijekaa među susjednim zemljama najviše ih je u Italiji (30).

Put prema ovoj incijativi osnivanja prve banke mlijeka u Hrvatskoj počela je 2012. godine udruga RODA.

Komentiraj

FOTO: HINA/ Tomislav PAVLEK
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.