Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su s 39 glasova za i dva HNS-ova suzdržana prihvatili prijedlog odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se raspiše natječaj za dodjelu oko 175 slobodnih dozvola za zagrebačke taksiste.

Zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Alan Ordulj podsjetio je kako je već bilo dodjeljeno 1500 dozvola, ali je zbog odustajanja od obrta, oduzimanja dozvola ili neizvršavanja obveza trenutno slobodno oko 175 dozvola. Taj se broj, dodao je,  može promijeniti iz dana u dan.

U odluci su i kriteriji za dodjeljivanja slobodnih dozvola, a prvenstvo imaju taksisti koji nemaju niti jednu dozvolu, rekao je Ordulj. Dodatni broj bodova dobit će taksisti koji ima status branitelja. Kriteriji koji će odlučivati o prednosti su i ekološki automobil te vozila prilagođena osobama s invaliditetom. Prednost daje i prijevoz životinja.

Najavio je da će natječaj biti raspisan vrlo brzo.

U raspravi je Tomislav Stojak (HNS) predložio amandman po kojemu bi se brisale odredbe stavka da cijena za početak vožnje ne smije uključivati pravo na vožnju bez naknade, s obrazloženjem da ta odredba zadire u slobodno tržišno natjecanje. No većina zastupnika ga nije prihvatila – 13 ih je bilo za, 22 protiv i pet suzdržanih.

Komentiraj