Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić kojega mnogi smatraju ‘sivom eminemcijom hrvatskog nogometa’ u javnosti je, osim po sportu, ostao zapamćen i po govoru mržnje, vulgarnim i neprimjerenim izjavama zbog kojih je u više navrata našao na optuženičkoj klupi.

Donosimo pregled ispada izvršnog predsjednika Dinama, koji obnaša i dužnost prvog dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, najvišeg tijela krovne nogometne institucije.

2014.

– u listopadu ponovno nepravomoćno proglašen krivim zbog klevetanja odvjetnika Ivice Crnića, a kao i na prvom suđenju, kažnjen je s 350 dnevnih dohodaka, što u njegovom slučaju iznosi 128.310 kuna. Mamić je u ožujku 2013. usred ročišta na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, vrijeđao Crnića kao odvjetnika bivšeg igrača Dinama i hrvatske reprezentacije Da Silve koji je osporavao zakonitost menadžerskog ugovora na temelju kojeg je Mamić od njega potraživao milijune. Mamić je zbog vrijeđanja kažnjen s 10 tisuća kuna, no, unatoč tome nastavio je vrijeđati odvjetnika koji ga je potom tužio za klevetu.

– u srpnju pravomoćno oslobođen za javno poticanje na nacionalnu mržnju prema bivšem ministru Željku Jovanoviću i srpskoj nacionalnoj manjini. Zbog tog slučaja jednu je noć proveo u pritvoru, a njegov verbalni ispad u radijskoj emisiji naišao je na široku osudu javnosti.

– u svibnju zaradio prekršajnu prijavu i novčanu kaznu zbog sukoba s navijačem Dinama, na kojega je prema navodima medija u BiH nasrnuo nakon što ga je ovaj isprovocirao na tribinama stadiona Grbavica u Sarajevu. Mamić je na nogometni susret u Sarajevu navodno došao kako bi promatrao igru dvojice nogometaša Srđana Stanića iz Željezničara i Amera Dupovca iz Sarajeva.

– u ožujku splitska policija privela 67 osoba, među njima i Mamića, zbog izgreda na derbiju Hajduka i Dinama. Mamić se u svečanoj loži sukobio s bivšim igračem Hajduka Ivom Begom.

2012.

– na zagrebačkom Županijskom sudu odbačena tužba koju se protiv njega podnijele četiri udruge zbog izjave da “gay nogometaši ne mogu igrati za reprezentaciju”.

2011.

– nakon utakmice Dinamo – Malmoe na maksimirskom stadionu priveden zbog sprječavanja policajaca u obavljanju dužnosti

2010.

– zbog vrijeđanja novinara Boruta Šipsa na božićnom domjenku u Dinamu 2010. novčano kažnjen, a naknadno se s novinarom nagodio na 50 tisuća kuna naknade odštete

– u veljači tužiteljstvo tražilo istragu protiv Mamića zbog sumnje da je prijetio novinaru tjednika “Nacional” Berislavu Jeliniću nakon televizijske emisije “Otvoreno” u kojoj su raspravljali o namještanju utakmica i “Nacionalovom” tekstu o navodnim sumnjama UEFA-e da je, među ostalim, i Mamić povezan s tim nezakonitostima.

– Općinski kazneni sud oslobodio ga je optužbe da je “torbario” dionicama HT-a.

2008.

– na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu novčano kažnjen s 50.000 kuna zbog vrijeđanja novinarke “24 sata” Romane Eibl na konferenciji za novinare u rujnu 2007. Priznao krivnju i ispričao se novinarki

2003.

– u zagrebačkom gradskom poglavarstvu sukobio se s pročelnikom gradskog Zavoda za planiranje Miljenkom Mesićem

Novinske kronike Mamića pamte po i prijetnjama i vrijeđanjima novinara Dubravka Sušeca i Kristijana Toplaka 2002., Ivice Blažička 2008., profesora zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Ivana Šibera, bivšeg ministra Branka Vukelića, zagrebačkog policajca koji mu je pozvao “pauk” 1995., delegata nakon europske utakmice s francuskim Auxerrom 1994., šefa riječke Protuobavještajne agencije (POA) Nikolu Mandekića, a jedan od prvih izgreda povezanih s Zdravkom Mamićem datira još iz 1992. kada je, po pisanju tiska, prijetio tadašnjem predsjedniku HAŠK Građanskog Josipu Šoiću koji se navodno spasio bijegom preko ograde maksimirskog stadiona.

Komentiraj