Španjolski nogometni derbi između Real Madrida i Barcelone, u kojem će u subotu sudjelovati hrvatski igrači Luka Modrić, Mateo Kovačić i Ivan Rakitić, zbog terorizma je označen utakmicom visokog rizika te će ga osiguravati oko 30 posto više policajaca i zaštitara nego je uobičajeno.

Utakmicu koja počinje u 18.15 sati nadgledat će 550 policajaca te oko 1000 zaštitara koje će angažirati Real Madrid, prve su procjene službi iz osiguranja.
“Trenutačno nema razloga za otkazivanje utakmice no mjere osiguranja bit će intenzivne” izjavio je u srijedu španjolski ministar unutarnjih poslova  Jorge Fernández Díaz.
“Bit će potrebno pregledavati i sendviče“, istaknula je u utorak izaslanica vlade Concepción Dancausa.
U utorak je zbog straha od terorističkog napada u Bruxellesu otkazana prijateljska utakmica između Belgije i Španjolske, a u srijedu u Hannoveru između Njemačke i Nizozemske.
Nakon terorističkih napada u Parizu, u susjednoj Španjolskoj je zadržana visoka razina opasnosti označena brojem 4, što je jedan nivo ispod maksimalne koja dopušta izlazak vojske na ulice.
Sadašnja razina uključuje pojačani nadzor nad aerodromima, nuklearnim centralama i kolodvorima te aktiviranje svih snaga sigurnosti vezanih uz prevenciju, istragu i informacije u antiterorističkoj borbi.
Španjolska je 26. lipnja ove godine uvela razinu 4, označenu kao „visoki rizik“, što je odgovor na seriju terorističkih napada u Tunisu, Parizu i Kuvajtu.
To je najviša mjera opreza još od 11 ožujka 2004. kada je u terorističkim napadima u Madridu poginulo 198 osoba, a više od 1850 ih je bilo ranjeno.
„Smatram da bi publika trebala ući na stadion 3 sata ranije“, kaže stručnjak za sigurnost Luis Munar. Neki smatraju da će u Madridu biti raspoređeni i snajperisti kako bi osiguranje bilo maksimalno.
Stadion Santiago Bernabèu nalazi se u financijskom središtu na sjeveru grada.
Treninzi Real Madrida i Barcelone bili su u srijedu zatvoreni za novinare, što je uobičajena politika klubova. Prema informacijama iz obje momčadi Modrić, Kovačić i Rakitić konkurirat će za nastup u najvećem španjolskom derbiju.
Rakitić, 27-godišnji vezni igrač Barcelone, zaliječio je ozljedu desne noge zadobivenu prije dva tjedna u utakmici Lige prvaka protiv BATE Borisova a španjolski mediji procjenjuju da će utakmicu početi na klupi za pričuve.
Barcelona je vodeća momčad prvenstva s 27 bodova, a Real Madrid je drugi s 24 boda.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.