Republikanci Marco Rubio i Ted Cruz napali su svoga rivala Donalda Trumpa, najpopularnijeg kandidata te stranke za američke predsjedničke izbore zbog njegova stajališta o migraciji u debati prije ključnih predizbora za nominaciju u 12 saveznih država  idućeg tjedna, prenose u petak agencije.

“Bude li gradio zid (između Sjedinjenih Država i Meksika) kao što je gradio Trump Towers, onda će zaposliti ilegalne migrante”, rekao je senator s Floride Marco Rubio u debati održanoj u četvrtak navečer u Houstonu u Teksasu.

Time je podsjetio da je Trump angažirao ilegalne poljske radnike na izgradnji elitnih tornjeva Trump Tower u New Yorku dok u središte svoje kampanje stavlja borbu protiv ilegalne imigracije iz Meksika.

Na tu je primjedbu Trump oštro reagirao “Ušutite. Ja sam zaposlio desetke tisuća ljudi u svom životu, desetke tisuća, a vi niste nikada zaposlili nijednog”, rekao je i pohvalio se da on daje posao tisućama latinoameričkih radnika i da uživa veliku popularnost u toj zajednici.

Rubio pokušava pridobiti birače jer je Trump i dalje najpopularniji republikanski kandidat u predizborima.

Ted Cruz ističe da je on jedini istinski konzervativac u utrci u kojoj su se za stranačku nominaciju republikanaca bore još i guverner John Kasich iz Ohija te umirovljeni neurokirurg Ben Carson, piše agencija dpa.

  • Rubio i Cruz napali su Trumpa i zbog toga jer još nije objavio podatke o uplati poreza, pošto je u srijedu Mitt Romney, republikanski kandidat iz 2012. sugrerirao da Trump krije “pravu bombu” u svojoj poreznoj prijavi.

Trump je odgovorio da nije objavio podatke jer se provodi revizija njegova poslovanja.

U debati je Trump ustrajao na svojoj odluci o gradnji zida između Meksika i SAD-a i rekao da će prisiliti Meksiko da plati 10 do 12 milijarda dolara za gradnju zida.

Ranije u četvrtak bivši meksički predsjednik Vicente Fox glatko je rekao da Meksiko neće ništa platiti.

Tijekom debate Trump je odgovorio “Ja hoću i učinit ću zid 10 stopa višim”.

Debata u Houstonu bila je zadnja šansa Trumpovim rivalima da steknu bolje pozicije uoči ‘super utorka’  1. ožujka kada će se glasati na predizborima u 12 saveznih država.

Za sada Trump daleko vodi ispred Cruza i Rubija i ima najviše izgleda dobiti nominaciju republikanske stranke za utrku u Bijelu kuću.

U demokratskoj stranci najviše izgleda da dobije stranačku nominaciju je bivša američka državna tajnica Hillary Clinton.

Komentiraj