Britanska premijerka Theresa May planira se sastati sa svojim ministrima u srijedu kako bi da razgovarali o vladinim planovima za odlazak iz Europske unije.

Predviđeno je da se sastanak održi na premijerkinu imanju u Buckinghamshireu izvan Londona, objavio je Press Association u nedjelju.

Očekuje se da će u središtu razgovora biti idući koraci koje vlada mora poduzeti nakon iznenađujućih rezultata na lipanjskome referedumu o članstvu u EU, u jeku nagađanja da bi May bez konzultacija s parlamentom mogla pokrenuti dvogodišnji formalni proces koji vodi konačnom odlasku iz EU.

Većina članova parlamenta bila je protiv britanskoga napuštanja EU-a, što znači da u donjem domu možda ne bi prošlo glasanje o odobravanju konačnih planova.

May je također bila na strani kampanje za ostanak u vrijeme referendumske rasprave, no obećala je držati se rezultata i provesti odluku o britanskom odlasku iz EU.

Ona još uvijek nije rekla kad će pokrenuti formalni proces, koji počinje aktiviranjem Članka 50 Lisabonskog ugovora, unatoč pritisku ostalih članica EU.

Komentiraj

FOTO:EPA/TOMASZ GZELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.