Turske vlasti u srijedu su potpisale odluku o ustupanju zračne baze Incirlik na korištenje Amerikancima kako bi mogli izvoditi zračne udare na položaje skupine Islamske države u Siriji, doznaje se od turskog službenog izvora.

Vladina odluka je “potpisana” i Amerikanci se ubuduće “u svakom trenutku” mogu koristiti bazom Incirlik u okviru protudžihadističke međunarodne koalicije, rekao je za AFP izvor u ministarstvu vanjskih poslova, nekoliko dana nakon načelnog pristanka Ankare.

 

 

  • Turska, članica NATO-a, sve dosad nije htjela sudjelovati u operacijama koalicije protiv IS-a, iz straha da ne ojača sirijske Kurde

 

Taj dogovor, kojemu su prethodile dugotrajne pripreme, Washington je silno želio, budući da američki borbeni zrakoplovi F-16 brzo mogu stići iz te baze do džihadističkih položaja. Američki zrakoplovi sada polijeću iz udaljenijih baza, primjerice u Jordanu i Kuvajtu.

Turska, članica NATO-a, sve dosad nije htjela sudjelovati u operacijama koalicije protiv IS-a, iz straha da ne ojača sirijske Kurde koji se na terenu bore s džihadistima blizu njezine granice.

No napadom koji se 20. srpnja dogodio u Surucu, na jugu Turske, u kojemu su 32 osobe poginule a pripisuje se IS-u, okolnosti su se promijenile i Ankara je bila primorana na strateški zaokret.

Komentiraj