Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je u utorak održavanje sjednice parlamenta kako bi do četvrtka bio ratificiran sporazum o trećem paketu pomoći zemlji, doznaje se od vladinog izvora.

Tiskovni ured parlamenta je naveo da još nije informiran o odluci predsjednice kojoj je Cipras uputio pismo.

Premijer je naveo da želi nacrt zakona o paketu pomoći predati kasnije u utorak zastupnicima, da bi o njemu raspravljali u srijedu i glasali u četvrtak.

 

  • Predsjednica parlamenta Zoe Konstantopoulou, jedna od trideset zastupnika radikalne Sirize, od ukupno 149, protive se planu pomoći zemlje, nakon što su Atena i vjerovnici nakon dugih pregovora u utorak u zoru postigli dogovor o trećem paketu financijske pomoći kako bi Grčka izbjegla bankrot i ostala u eurozoni.

 

“Težina situacije zahtijeva hitan sastanak parlamenta radi pokretanja potrebnih procedura za ratifikaciju sporazuma i isplatu prve predviđene tranše”, napisao je Cipras.

Grčka računa na tu isplatu kako bi vratila 3,4 milijarde eura Europskoj središnjoj banci 20. kolovoza.

Svaki puta lijevo krilo Sirize, u kojem je i Zoe Konstantopoulou glasa protiv. Izjašnjavanje u četvrtak će biti prilika za Ciprasa da ponovo prebroji svoje pobornike, prije eventualnog sazivanja prijevremenih parlamentarnih izbora, što očekuju mnogi u Grčkoj.

Komentiraj

FOTO:PA/ORESTIS PANAGIOTOU
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.