Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je izvijestila da bi za četiri do osam tjedana trebalo biti poznato kakva je veza između virusa zike i mikrocefalije kod novorođenčadi te povezanost zike s Guillain-Barreovim sindromom, a znanstvenici su već dali naslutiti da je vjerojatnost vrlo visoka, pišu agencije.

Na konferenciji za novinare održanoj u petak u Ženevi zamjenica direktorice WHO-a, dr. Marie-Paule Kieny rekla je da je znanstvenicima potrebno još četiri do osam tjedana da precizno ustanove kakva je uloga virusa zike u pojavi mikrocefalije kod novorođenčadi majki zaraženih spomenutim virusom i kakvu ulogu ima u pojavi neurološkog Guillain-Barreova sindroma kod osoba nositelja virusa nakon uboda tigrastog komarca prijenosnika.

“Još nekoliko tjedana i bit ćemo sigurni u kojoj mjeri možemo povezati virus s bolestima, no čini se da je vjerojatnost vrlo visoka”, kazala je dr. Kieny.

Iako je petnaest udruga, grupa i farmaceutskih tvrtki počelo raditi na cijepivu protiv zike, WHO je u petak izvijestio da se početak kliničkih pokusa širih razmjera na ljudima ne očekuje još godinu i pol.

Komentiraj

FOTO:Marijan Susenj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.