Talijan optužen za pipkanje kolegica nije kriv za seksualno zlostavljanje jer ga na to nije poticalo seksualno zadovoljstvo nego nezreli smisao za humor, odlučio je sud u Palermu.

Odluka suda izazvala je nezadovoljstvo u zemlji u kojoj, po zavodu za statistiku, trećina žena između 16 i 70 godina trpi fizičko ili psihičko seksualno zlostavljanje.

Dvije su mlađe kolegice optužile šezdesetpetogodišnjeg šefa za seksualno dodirivanje, odnosno “tapšanje po stražnjici” i slično.

Sud je priopćio da su optužbe dokazane, ali je muškarca, bez obzira na to, oslobodio. Sud smatra da dodiri nisu bili “lascivni” i da šef nije dodirivao kolegice zbog seksualnog zadovoljstva.

“Objektivno, radilo se o nezrelom i nepriličnom smislu za humor, pomiješanom s korištenjem moći i neprikladnim načinom uspostave hijerarhijskih odnosa u uredu”, tvrdi sud.

Dio medijskih komentatora i sindikata kritizirao je presudu.

“Odluka suda u Palermu dostojna je Saudijske Arabije”, napisao je ugledni komentator Massimo Gramellini na prvoj stranici La Stampe.

Sindikat UIL “iznenađen” je odlukom.

“Presuda ignorira dostojanstvo radnice i istodobno dopušta seksualno nasilje, makar bilo počinjeno na niskoj razini”, priopćili su sindikalci.

Komentiraj