Stalni arbitražni sud želi što prije saslušati i Hrvatsku i Sloveniju u vezi s hrvatskim zahtjevom da postupak arbitraže sa Slovenijom bude odmah obustavljen, priopćio je taj sud u utorak i pozvao obje strane da u međuvremenu ne pogoršavaju situaciju.

U vezi s hrvatskim pismom od 24. srpnja u kojem Zagreb kaže kako je cijeli proces kontaminiran i traži od suda da obustavi postupak, “sud će što prije saslušati strane. Datum za to bit će određen idućih dana”, kaže se u priopćenju suda sa sjedištem u Haagu.

 

  • Hrvatsku i Sloveniju sud poziva da se “dotad suzdrže od postupaka ili izjava koje bi mogle intenzivirati spor ili ugroziti rad arbitražnog suda”.

 

Slovenija je u utorak imenovala Ronnyja Abrahama za novoga suca u Arbitražnome sudu, pošto je prethodni podnio ostavku kad je uhvaćen u nedopuštenim telefonskim razgovorima o arbitraži sa slovenskom diplomatkinjom a zbog čega je Hrvatska dovela u pitanje i cijeli arbitražni postupak.

Skandal je izbio nakon otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik u međuvremenu su odstupili.

Hrvatski sabor u srijedu odlučuje o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Na izvanrednoj sjednici sazvanoj na vladin zahtjev raspravljat će o novonastalim okolnostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije.

Hrvatske parlamentarne stranke jedinstvene su u stavu da Hrvatska mora izaći iz arbitraže. Potvrdilo se to u ponedjeljak nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima parlamentarnih klubova.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da Hrvatska ne može u skladu s međunarodnim pravilima izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom.

Cerar je, komentirajući razvoj situacije o arbitraži novinarima kazao da Hrvatska ne može izaći iz procesa arbitraže i da je to prošlog tjedna zaključio i arbitražni sud koji je Sloveniji naložio imenovanje novog nacionalnog suca u arbitraži nakon što je odstupio raniji sudac te da su iz Haaga naveli da će se arbitraža nastaviti.

U vezi s cijelim slučajem i najavom da će Hrvatska sporazum otkazati Cerar je rekao da je sada potrebno “smiriti strasti”.

Komentiraj

FOTO:Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.