Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednici Francuske Francois Hollande i Rusije Vladimir Putin u subotu su u telefonskom razgovoru ukazali na potrebu održavanja summita sljiedećih tjedana o stanju u Ukrajini, objavio je ured francuskog predsjednika.

Hollande, Merkel i Putin su razgovarali o mjerama o kojima je odlučeno u Minsku u veljači, piše u priopćenju ureda francuskog predsjednika.

 

  • Troje čelnika je snažno podržalo poziv na potpuno primirje od 1. rujna prilikom početka školske godine.

 

 

“Oni su potvrdili privrženost procesu koji je moguć samo redovitim kontaktima u tom okviru (Merkel, Hollande, Putin i Porošenko), navodi Elizejska palača.

Sastanak Hollandea i Merkel s ukrajinskim predsjednikom Porošenkom u ponedjeljak u Bruxellesu, bez Putina, izazvao je upite o razlozima njegova odsustva nakon nedavnog porasta nasilja na istoku Ukrajine, za koje si Moskva i Kijev međusobno prebacuju odgovornost.

Kako bi pokazali da se njihov dijalog nastavlja, Merkel, Putin i Hollande su naveli u subotu da bi se novi summit slijedećih tjedana mogao pokazati korisnim, prema istom priopćenju.

Troje čelnika je snažno podržalo poziv na potpuno primirje od 1. rujna prilikom početka školske godine.

Podsjetili su da bi povlačenje teškog naoružanja i oružja kalibra manjeg od 100 mm trebalo biti obavljeno u najkraćem roku i izrazili želju da promatrači OESS-a mogu slobodno raditi na terenu.

Troje čelnika je također spomenulo pripremu izbora u Ukrajini.

Mirovni sporazum iz Minska 2, zaključen u veljači, predviđa lokalne izbore u područjima ukrajinskog sukoba do kraja 2015. sukladno ukrajinskom zakonu i međunarodnim normama.

Komentiraj

FOTO:Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.