Ljubljana, 22.7.2015 - Skandal nakon otkriæa "Veèernjeg lista" potkrijepljenog audio snimkama da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca potresli su slovensku politièku scenu, ali po tvrdnjama slovenskih analitièara ne ugrožavaju vjerodostojnost vlade premijera Mire Cerara, niti sam arbitražni postupak. Na fotografiji Jernej Sekolec. foto HINA/ STA/ Daniel NOVAKOVIÈ/ iš

U krizi nastaloj nakon objave razgovora dosadašnjeg slovenskog suca na graničnoj arbitraži s Hrvatskom s povjerenicom ministarstva vanjskih poslovca Simonom Dranik slovenska politika mora nastupiti jedinstveno kako bi sanirala nastalu štetu i kako bi se arbitražni postupak priveo kraju, ocijenili su u četvrtak navečer sudionici emisije posvećene toj temi na Slovenskoj televiziji, nekoliko sati nakon što su Drenikova i Sekolec dali ostavke na svoje položaje.

Ljubljana, 22.7.2015 -  Skandal nakon otkriæa "Veèernjeg lista" potkrijepljenog audio snimkama da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca potresli su slovensku politièku scenu, ali po tvrdnjama slovenskih analitièara ne ugrožavaju vjerodostojnost vlade premijera Mire Cerara, niti sam arbitražni postupak.  foto HINA/ STA/ Daniel NOVAKOVIÈ/ Tamino PETELINŠEK/ iš

Nekadašnji slovenski ustavni sudac Ciril Ribičič kazao je da oporbu treba pohvaliti zato što se u sadašnjoj situaciji postavila državotvorno i ne izaziva krizu vlade. Parlamentarni zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i predsjednik parlamentarnog odbora za nadzor tajnih službi Branko Grims rekao je da je taj odbor danas raspravljao o načinima kako bi se rad tih službi poboljšao i da je svoje zaključke iza zatvorenih vrata donio jedinstveno, bez ijednog glasa protiv.

Upozoravajući na osjetljivost odnosa s Hrvatkom, Ribičič, koji je slovenski član u Venecijanskoj komisiji, kazao je da takva međunarodna tijela ne donose obično svoje pravorijeke i mišljenja u godini izbora, kako ne bi djelovala na odnose između političkih snaga, kritizirajući posredno najavu arbitražnog suda da će pravorijek o granici objaviti u prosincu, vjerojatno malo prije hrvatskih parlamentarnih izbora.

Ribičič je rekao da su u sličnoj situaciji, kad su za presudu u sporu oko slovenskog izbornog zakona Venecijansku komisiju zamolili slovenska vladajuća većina i oporba, stručnjaci te komisije svoje mišljenje objavili tek nakon izbora u Sloveniji.

 

  • U raspravi o skandalu izazvanom objavom povjerljivih transkripata o kontaktima Sekolca i Simone Drenik u televizijskoj emisiji “Tarča” sudjelovala je i Vasilika Sancin, pravnica i članica slovenskog opdvjetničkog tima za arbitražu.

 

Ona je ocijenila da će arbitraža nastaviti raditi i objaviti presudu bez obzira na odstup Sekolca, jer je to i dalje “važeći dokument”, koji su nakon dugog spora prihvatile obje strane kako bi riješile dugogodišnji spor.

Analitičar Miha Kovač, profesor na Filozofskom fakultetu u Ljubljani i sin Bože Kovača, bivšeg savjetnika za unutarnju politiku Milana Kučana, izrazio je nadu da će slovenska politika iskoristiti situaciju “špijunske afere” jer je Hrvatska nezakonito prisluškivala slovenske diplomate i da će arbitraža donijeti pravorijek, iako u to, zbog “rezervi glede sposobnosti slovenske politike”, nije sasvim siguuran.

Komentiraj