Konvoj sa humanitarnom pomoći počeo je ulaziti u sirijski grad Madayu, koji je pod opsadom vladinih snaga i njihovih saveznika. U konvoju se nalazi hrana koja bi za 40 tisuća ljudi u gradi trebala biti dostatna za mjesec dana, objavili su Ujedinjeni narodi.

Stanovnici su u Madayi zarobljeni pola godine, nalaze se pod blokadom, a humanitarnu pomoć nisu primili od listopada. UN je objavio i kako su dobili pouzdane informacije da stanovnici ovog grada umiru od gladi, prenosi BBC.

U konvoju se nalazi oko 60 kamiona, a prevoze osnovne namirnice, poput riže, ulja, brašna, šećera i soli, kao i vodu, formulu za djecu, deke, lijekove i materijal potreban za operacije.

Madaya se nalazi oko 25 kilometara od Damaska i 11 kilometara od granice s Libanonom. Od srpnja je pod kontrolom vladinih snaga i Hezbolaha.

Humanitarna pomoć trebala bi biti poslana i u dva sela pod kontrolom pobunjenika u sjevernoj provinciji Idlib – Foah i Kefraya. Tamo je od ožujka prošle godine zarobljeno oko dvadeset tisuća ljudi.

Komentiraj