Potpredsjednik Hrvatskog sabora Robert Podolnjak u četvrtak je otkrio kako je 48 zastupnika ovog i prošlog saziva zatražilo da im se aktivira pravo na naknadu pune plaće šest mjeseci nakon isteka mandata te još pola plaće kroz narednih šest mjeseci.

MOST je na početku novog saziva u proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o pravima i obvezama saborskih zastupnika kojima bi se ukinula mogućnost naknade plaće. “Naša je namjera bila da zakon ide po hitnom postupku, kroz jedno čitanje, i to odmah nakon davanja povjerenja vladi, kao prva točka. Predložili smo to u trenutku kada smo smatrali da se zakon može odnositi na sve zastupnike osmog saziva. Da smo ga tada hitno donijeli, ni jedan od novih zastupnika ne bi mogao iskoristiti to pravo, no stav Domoljubne koalicije, ali i drugih stranaka bio je da zakon ne može ići izravno u Sabor, nego da prije toga mora ići na radna tijela, koja tada nisu bila konstituirana”, rekao je u četvrtak Podolnjak.

Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Ipak, kako se zakon ne može primjenjivati retroaktivno, Podolnjak priznaje kako više nije moguće spriječiti sadašnje zastupnike da koriste “šest plus šest”, no ističe kako Most neće odustati od prijedloga.

U večernjim se satima preko Facebooka oglasio i MOST, istaknuvši kako će se zalagati da se zakon promijeni za sljedeći saziv Sabora, jer je to sada nemoguće.

“Naši kolege zastupnici iz HDZ – Hrvatska demokratska zajednica i SDP Hrvatske zaustavili su naš prijedlog izmjene Zakona o beneficijama saborskih zastupnika. Točnije, njih 48. Mi smo obećanje ispunili traživši izmjenu, međutim previše je čini se “profesionalnih političara” koji nakon isteka mandata očito ne žele dijeliti sudbinu ostalih građana i gubitkom posla uglavnom ostati bez prihoda. Svakako ćemo se zalagati da se zakon promijeni za slijedeći saziv Sabora, s obzirom da je to sada nemoguće. ‪Baš zato‬ ćemo svaki dan podsjećati kolege na naš prijedlog i čekati jednog po jednog od tih 48 da odustanu od svog zahtjeva”, napisali su iz MOST-a.

Naši kolege zastupnici iz HDZ – Hrvatska demokratska zajednica i SDP Hrvatske zaustavili su naš prijedlog izmjene Zakona…

Posted by MOST nezavisnih lista on Thursday, February 18, 2016

Komentiraj