Film “Zvizdan” Dalibora Matanića nominiran je za nagradu Satellite za najbolji strani film, koju dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija (IPA).

 To udruženje aktivnih novinara i medijskih djelatnika registriranih kod Američkog filmskog udruženja, posljednjih devetnaest godina nagradu dodjeljuje najboljim ostvarenjima na području filma i televizije. “Zvizdan” se ove godine natječe u respektabilnoj konkurenciji, uz još devet filmova, od kojih se neki ističu kao izgledni kandidati za Oscara.

To su mađarski “Saulov sin” Laszla Nemesa, brazilski Druga majkaAnne Muylaert, južnokorejski “Prijestolje” Joon-ika Leeja, belgijski “Najnoviji zavjet” Jaco Van Dormaela, tajvanski “Ubojica”Houa Hsiao-Hsiena, francuski “Mustang” Deniz Gamze Ergüven, njemački “Labirint laži” Giulija Ricciarellija, austrijski “Laku noć, mamice” Veronike Franz i Severin Fiala, te švedski “Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju” Roya Anderssona.

Mataniću je to priznanje stiglo nakon devetnaest nagrada, uspješne hrvatske distribucije i četrdeset međunarodnih festivala diljem svijeta, među kojima je i indijski u Kerali koji se otvara danas. Tamošnji dnevni list “The Hindu” najavio je “Zvizdan” u kontekstu sve većeg uspjeha hrvatske kinematografije, što je u njegovu slučaju prepoznato i u Cannesu, istaknuvši potporu HAVC-a kao ključnu u tome.

Matanić uz režiju potpisuje i scenarij filma, u glavnim ulogama su Tihana Lazović i Goran Marković, a film je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.

Nagrade Satellite bit će dodijeljene 21. veljače iduće godine u Los Angelesu, tjedan dana uoči dodjele Oscara. O nominacijama u 31 kategoriji glasali su članovi udruženja, novinari iz cijelog svijeta. Neki od prošlih dobitnika su zvijezde filmske scene, Philip Seymour Hoffman, Shirley MacLaine, Russell Crowe,  Edward Norton i mnogi drugi.

 

Komentiraj

FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.