Zračni napadi koalicije predvođene Sjedinjenim Državama na naftna postrojenja pod nadzorom Islamske države (IS) od listopada dosad su smanjili prihode toj džihadističkoj skupini za oko 30 posto, rekao je u srijedu glasnogovornik koalicije, američki general Steve Warren.

Samozvana Islamska država, koju SAD zovu najbogatijom terorističkom skupinom u povijesti, izvlači prihod iz raznih izvora, uključujući prodaju nafte proizvedene na područjima pod njezinim nadzorom, iznude i prodaju antikviteta, tvrde stručnjaci.

U listopadu je koalicija pokrenula intenzivnu operaciju zračnih napada na naftnu infrastrukturu pod kontrolom IS-a, nazvanu “Plimni val II” po operaciji bombardiranja rumunjskih naftnih polja u Drugom svjetskom ratu.

U toj je operaciji dosad izvedeno 65 napada, rekao je Warren na konferenciji za novinare u Bagdadu. Ti su napadi smanjili prihod IS-a od nafte za oko 30 posto, dok je proizvodnja pala s oko 45 tisuća barela na dan na oko 34 tisuće barela.

Stručnjaci procjenjuju da je do listopada ta džihadistička skupina od prodaje nafte zarađivala oko 47 milijuna dolara na mjesec.

Komentiraj

FOTO:EPA/STRINGER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.