Rusija i Sjedinjene Države su u utorak potpisale protokol koji treba spriječiti izgrede između zrakoplova dviju zemalja u sirijskom zračnom prostoru, priopćio je Pentagon.

Informaciju u potpisivanju tog dokumenta objavio je i zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov, javljaju ruske novinske agencije.

“Današnjim potpisivanjem protokol je stupio na snagu”, rekao je Peter Cook, glasnogovornik Pentagona. “Dokument je potpisan nešto ranije tijekom dana” u utorak.

 

  • “Protokol sadrži pravila i ograničenja radi sprječavanja izgreda između ruskih i američkih zrakoplova” koji u okviru odvojenih operacija izvode zračne udare na skupinu Islamsku državu (IS) u Siriji, istaknuo je Antonov, a prenosi agencija Ria Novosti.

 

Kada je 30. rujna počela kampanju bombardiranja u Siriji, Rusija je zatražila pregovore radi razmjene informacija kako bi se spriječili izgredi između letjelica dviju zemalja koje sudjeluju u operacijama u istom zračnom prostoru.

Koalicija šezdesetak zemalja na čelu s SAD-om počela je u rujnu 2014. bombardirati IS u Siriji, nekoliko tjedana nakon početka zračnih udara u Iraku.

Rusija tvrdi da su na meti njenih napada IS i druge “terorističke” skupine, ali Pentagon drži da ona gađa pobunjenike koji se bore protiv snaga odanih sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu.

Dosad nije bilo većih izgreda u sirijskom zračnom prostoru, ali dužnosnici američkog ministarstva obrane ističu da su koalicijski zrakoplovi već bili u prilici da moraju mijenjati kurs kako se ne bi našli u istom sektoru s ruskim zrakoplovima.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.