Jedan od najistaknutijih ugostitelja u New Yorku planira ukinuti napojnice u svojim restoranima. Danny Meyer, koji posjeduje 13 restorana, poručuje kako je sustav napojnica nepravedan jer koristi samo konobarima. Konobari u SAD-u obično dobivaju većinu svoje plaće u napojnicama, ali kuhari i ostalo osoblje restorana ne.

Meyer planira uvesti ovu novu politiku u svoje restorane sljedećeg mjeseca, prenosi BBC. “Vjerujemo da je gostoprimstvo timski sport, a iza iskustva koje dobijete kod nas stoji cijeli tim”, istaknuo je Meyer u priopćenju. Cijene jela iz tog će se razloga povećati za 25 do 35 posto.

U velikim američkim gradovima, restorani imaju problema sa zadržavanjem svog kuhinjskog osoblja jer su životni troškovi previsoki u odnosu na plaće, a zbog napojnica konobari često zarađuju puno više od visokokvalificiranih kuhara.

Američki stručnjaci prognoziraju kako će i ostali ugostitelji slijediti primjer Meyera.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.