Hrvatski će sabor u petak raspraviti konačni prijedlog Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova.

Obveze trgovaca u potrošačkim sporovima do sada su bile regulirane kroz Zakon o zaštiti potrošača, a sada se u skladu s europskim direktivama donosi poseban zakon po kojem će trgovci morati obavještavati potrošače o svojim obvezama.

U slučaju kad se spor ne može riješiti putem pisanog prigovora potrošača, trgovac će ga u odgovoru morati obavijestiti o mogućnostima pokretanja postupka pred tijelima za alternativno rješavanje potrošačkih sporova. Za nepoštivanje zakona trgovcima je zapriječena kazna od 2000 do 5000 kuna.

Uobičajenog glasovanja o raspravljenim točkama ovoga petka neće biti, a u Hrvatskom saboru neslužbeno objašnjavaju da je dio zastupnika na putu, kao i neki ministri koji nemaju imenovane zamjenike, a koji bi trebali sudjelovati u raspravi o amandmanima na zakone iz svojih resora.

Tako ni ovoga tjedna neće biti donesen zakon kojim bi se ukinuo ured bivšeg predsjednika Republike Stipe Mesića, o kojem se prije tjedan dana nije glasovalo jer je oporba napustila sabornicu i tako srušila kvorum.

Komentiraj