U noći sa petka na subotu naoružani napadači izveli su napad na indijsku zračnu bazu u blizini pakistanske granice, javljaju svjetske agencije. Razmjena vatre između napadača i vojnika trajala je više od šest sati. Indijsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako je u pucnjavi ubijeno najmanje četiri napadača te dva indijska vojnika, a još je šestorica pripadnika sigurnosnih snaga ranjeno.

Napadači, odjeveni u indijske vojne odore, probili su se u ukradenom automobilu u bazu, a napad je počeo oko 3:30 sati po lokalnom vremenu. Upali su prvo u spavaće sobe, ali odmah su zaustavljeni, te su onemogućeni da prouzroče veće štete. U subotu rano ujutro čula se nova pucnjava, a jedan je helikopter iz zraka pucao prema području unutar baze.

Još uvijek nije potvrđeno tko su napadači, ali sumnja se na militantsku skupinu iz Kašmira, sa sjedištem u Pakistanu. Neki indijski sigurnosni dužnosnici vjeruju kako bi iza napada mogla stajati islamistička skupina Jaish-e-Mohammed. Jaish-e-Mohammed, skupina koja je zabranjena u Pakistanu, bori se protiv indijske države u himalajskom području Kašmiru, oko kojeg se spore Indija i Pakistan, gdje je u separatističkom sukobu poginulo oko 100 tisuća ljudi.

Napad se dogodio samo nekoliko dana nakon iznenadnog susreta indijskog i pakistanskog vođe Narendre Modija i Nawaza Sharifa u Lahoreu, gdje su pokrenli mirovnu inicijativu. Ovaj bi napad mogao ugroziri početak stabilizacije između ove dvije zemlje.

Komentiraj