Građani koji se protive smještaju izbjeglica u njihovim mjestima prosvjedovali su u petak u Rimu i Trevisu, a u jednom rimskom predgrađu došlo je i do nereda zbog protivljenja građana namjeri vlasti da smjesti izbjeglice u jednu bivšu školu.

Prosvjede podupire krajnje desna skupina Casa Pound.

Prosvjednici su u rimskoj četvrti Casala San Nicola prepriječili prilaz školi i počeli bacati stolce na policiju, koja je u sukobu upotrijebila palice. Oko 250 obitelji koji žive u toj četvrti već danima prosvjeduju protiv namjere smještaja 100 izbjeglica u bivšoj školi. Smatraju da im prijeti “invazija izbjeglica” i veliki sigurnosni problemi u ionako problematičnoj četvrti.

Rimski prefekt Franco Gabrielli odlučan je u namjeri da izbjeglice smjesti u bivšu školu.

“Nećemo se povući ni korak”, izjavio je Gabrielli.

 

  • U studenome prošle godine rimsko predgrađe Tor Sapienza bilo je poprište prosvjeda zbog izgradnje izbjegličkog naselja. Rim zbrinjava oko 8.000 izbjeglica.

 

Otpor je izazvala i odluka vlasti da smjesti 100 izbjeglica u kompleksu zgrada u Trevisu, u kojemu žive i talijanske obitelji. Nepoznati počinitelji zapalili su u četvrtak navečer na tome mjestu pokućstvo i madrace, a skupina prosvjednika zauzela je ulaz u kompleks i razvila transparente protiv izbjeglica.

“Nismo rasisti, ali stanujemo ovdje i ne želimo ovdje imati izbjeglice”, poručili su prosvjednici, koji su se u međuvremenu sukobili s policijom, pri čemu je nekoliko njih uhićeno.

Predsjednik Veneta Luca Zaia izrazio je solidarnost s prosvjednicima. Zaia, član ksenofobične stranke Sjeverna liga upozorio je na opasnost “afrikanizacije” regije Venecije, u kojoj već živi 517.000 useljenika.

“Apsurdno je smjestiti sto izbjeglica u stambenoj zgradi u kojoj žive obitelji s malom djecom”, rekao je Zaia, koji smatra da se time potiču socijalni sukobi.

Zaia predvodi predsjednike sjevernotalijanskih regija koje odbijaju primiti izbjeglice, a na njegovoj su strani njegov stranački kolega, predsjednik Lombardije Roberto Maroni i desni guverner Ligurije Giovanni Toti.

Italija je izložena rekordnom priljevu imigranata. Talijanska vlada predviđa da će do kraja godine u zemlju stići 200.000 imigranata. Desničarske stranke upozoravaju na mogućnost daljnjih prosvjeda.

“Socijalni nemiri su pred vratima. Stanje je postalo neizdrživo. Imamo posla s invazijom migranata, koje se mora zbrinuti, dok se tisuće talijanskih obitelja bore s akutnim financijskim problemima”, izjavio je senator stranke Forza Italia Maurizio Gasparri.

Komentiraj