Većina Amerikanaca odbacuje prijedlog Donalda Trumpa da se privremeno zabrani ulazak muslimanima u Sjedinjene Države, a stotine aktivista prosvjedovale su u četvrtak navečer pred Trumpovim hotelom u središtu New Yorka.

Trampova izjava izazvala je val kritika u SAD-u i inozemstvu. Sudionici prosvjeda u New Yorku rekli su da je on svojim riječima samo pojačao val islamofobije, piše Reuters.

Anketa objavljena u četvrtak za Wall Street Journal/NBC News pokazuje da Trumpov prijedlog podržava 25 posto Amerikanaca, a protivi se 57 posto, prenosi agenciija AFP.

No njegovu je prijedlogu sklono 42 posto republikanaca, a protiv je njih 36 posto.

Malo manje od dvije trećine Ameriknaca ima dobro mišljenje o muslimnima i taj je podatak stalan od 2002. godine, navodi NBC.

Polovica republikanaca ima nepovoljno mišljenje o muslimanima, pokazuje anketa.

Trump, koji je svoju izjavu da treba zabraniti ulaz muslimanima izrekao nakon smrtonosnih atentata radikaliziranog muslimanskog bračnog para koji je ubio 14 osoba u San Bernardinu, otkazao je planirano putovanje u Izrael.

Neki su prosvjednici u New Yorku kazali da su Trumpove izjave samo nešto jasnije od izjava drugih političara  koji zagovaraju ograničenja za sirijske izbjeglice. Drugi su ocijenili da je šteta već učinjena i da će muslimani biti zbog toga trpjeti u SAD-u.

Komentiraj

FOTO:EPA/CJ GUNTHER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.