Kip Vladimira Iljiča Lenjina u Odessi zamijenjen je kipom poznatoga lika iz Ratova zvijeza Georgea Lucasa, Dartha Vadera u sklopu procesa “desovjetizacije”, što ga je naredio predsjednik Petro Porošenko.

 Vaderovu statuu izradio je ukrajinski umjetnik Aleksander Milov. Lenjinov kip trebalo je ukloniti u skladu s novim zakonom donesenim u svibnju. Njime su u zemlji zabranjeni sovjetski simboli te je predviđeno uklanjanje kipova koji predstavljaju slavne ličnosti iz sovjetskog razdoblja, kao i izmjena naziva ulica, trgova ili ustanova povezanih s komunističkim razdobljem.

 Brončani Lenjinov kip prebačen je na drugo mjesto kako bi ga oni koji to žele mogli vidjeti. Na njegovo je mjesto postavljena statua Dartha Vadera u čiju je glavu ugrađen ruter kako bi se svi u blizini mogli priključiti na besplatan bežični internet.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.