Prvi ministar Sjeverne Irske Peter Robinson odstupio je sa svoje dužnosti, a očekuje se kako će ostavke podnijeti i ostali ministri Demokratske unionističke stranke (DUP), zbog političke krize u Stormomntu, sjevernoisrkom parlamentu.

Robinson je zamolio svoju stranačku kolegicu Arlene Foster da preuzme dužnost prve ministrice, nakon što DUP nije dobio dovoljnu potporu da raspusti skupštinu. Kriza se rasplamsala ubojstvom bivšeg pripadnika IRA-e te procjeni policije da su u ubojstvo vjerojatno uključeni pripadnici IRA-e. Irske Republikanske armije koja je trebala biti raspuštena prema mirovnom sporazumu iz 1998..

 

  • Kevin McGuian ubijen je u Belfastu prošlog mjeseca, ali politička je kriza ojačala u srijedu, kada su detektivi uhitili visokog člana Sinn Féina, političkog krila IRA-e. Predsjednik te stranke u Sjevernoj Irskoj, Bobby Storey, još je uvijek na ispitivanju.

 

“Zbog odluke Republikanaca, nacionalista i koalicije Ulster da nastave s radom kao da se ništa nije dogodilo, odstupam sa sboje dužnosti prvog ministra, a drugi će ministri DUP-a ostavku podnijeti s trenutnim učinkom, s izuzetkom Arlene Foster. Nju sam zamolio da ostane na poziciji ministrice financije i da djeluje kao prva ministrica kako bi se osiguralo da nacionalisti i republikacni ne preuzmu sve finanacijske i druge odluke koje bi mogle biti štetne za Sjevernu Irsku”, rekao je Robinson.

Britanski premijer David Cameron izjavio je u četvrtak kako je ‘duboko zabrinut’ zbog političke krize u Sjevernoj Irskoj. “Premijer je ozbiljno zabrinut razvojem situacije… želimo da svi političari u Sjevernoj Irskoj zajednički rade na boljoj budućnosti zemlje”, rekla je njegova glasnogovornica.

Komentiraj