Predsjednik osječko-baranjskog HSS-a Zvonko Pongrac u petak je u Osijeku pozvao premijera tehničke Vlade Tihomira Oreškovića, da, poput ministra poljoprivrede Davora Romića, posjeti to područje i uvjeri se u razmjere štete nastale nedavnim olujnim nevremenom, kao i u činjenicu da seljaci nemaju kome prodati pšenicu.

Na konferenciji za novinare Pongrac je rekao je kako politika sadašnje tehničke Vlade, ministra poljoprivrede i premijera od samoga početka nije bila sklona selu i malim poljoprivrednim gospodarstvima, a tome u prilog govori, rekao je, i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim se i dalje poguduje velikim proizvođačima.

Napomenuo je kako je prije nekoliko dana objavljena cijena pšenice, za koju smatra da će jedva pokriti 70 posto troškova proizvodnje, a uz to poljoprivrednike je sada poharala i snažna oluja te im uništila usjeve.

Poljoprivrednik Goran Krnjić iz Viškovaca situaciju je ocijenio vrlo lošom. Rekao je da Hrvatska , kada cijela Europska unija ima plansku proizviodnju, jedina ima tržišnu cijenu proizvodnje pšenice.

Država ne štiti domaće proizvođače, postoji nelojalna konkurencija iz uvoza, upozorio je.  Mlinarska industrija ne funkcionira posljednje dvije- tri godine pa  proizvođači dolaze u probleme u vrijeme žetve, robu nemaju kome prodati, niti skladištiti tako da dobiju skladišnicu s kojom mogu otići u banku kako bi uzeli dio novca od kojega bi preživjeli do iduće sjetve i žetve, kazao je Krnjić.

Tehničkoj, ali i budućoj Vladi, poručio je kako je Hrvatska izgubila nezavisnost jer se ona temelji na proizvodnji hrane, te istaknuo kako je seljak u Hrvatskoj doveden do ruba ponora.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.