Turski zahtjevi otežavaju NATO-ovu misiju u Egejskom moru koje je svrha zaustaviti krijumčarenja migranata i izbjeglica u Europu, rekao je u petak grčki premijer Aleksis Cipras nakon sastanka s glavnim tajnikom saveza Jensom Stoltenbergom.

Govoreći nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a u Ateni, Cipras je kazao da zapreke uključuju onemogućavanje punog operativnog pristupa u regiji.

“Grčka će poduzeti sve napore da NATO-ova misija pridonese rješenju krize”, rekao je.

“Nažalost, očito je da zapreke… nastaju zbog jednostranih turskih zahtjeva i stajališta. Zahtjeva i stajališta koji se, nažalost, izražavaju kroz sve češće povrede našeg zračnog prostora”, rekao je Cipras.

NATO je u ožujku poslao nekoliko ratnih brodova u svoju misiju nadzora mreže krijumčara migranata u Egejskom moru. U četvrtak je objavio da se broj migranata i izbjeglica koji prelaze more znatno smanjio, ali i upozorio da krijumčari mogu brzo promijeniti rute te da vlasti zbog toga ne smiju prerano smanjivati mjere sigurnosti.

U 2015. je više od 850.000 migranata stiglo u Europsku uniju.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.