Pet polarnih medvjeda okružilo je tim nenaoružanih istraživača u sjevernoj Rusiji. Medvjedi su ‘zauzeli položaj’ izvan meteorološke postaje na otoku Vaygach u Artktičkom moru, te sprečavaju istraživače da napuste zgradu u kojoj se nalaze i obave svoj posao.

Tim se sastoji od dva metreorologa i inžinjera, a medvjede su pokušali rastjerati bakljama, ali bez uspjeha. Prisutnost medvjeda ‘pred vratima’ znači kako je tim spriječen da obavlja svoj posao, a to je dva puta dnevno mjeriti temerature mora u nekoliko stotina metara udaljenoj meteorološkoj stanici.

 

  • Medvjedi spavaju u blizini meteorološke postaje, a meteorolozi su svjedočili nekoliko sukoba među njima. Meteorolozi na raspolaganju nemaju nikakvog oružja.

 

Jedan od voditelja WWF-ovog programa za polarne medvjede Viktor Nikiforov rekao je kako ljudi koji žive na Arktiku moraju biti spremni suočiti se s polarnim medvjedima. Prostor nije ograđen, a znanstvenici nisu dobili nikakav uređej kojim bi pokušali zastrašiti medvjede.

WWF je u priopćenju naveo kako su u kontaktu s ruskom vladom, od koje su zatražili da meteorološku stanicu opskrbe s opremom i sredstvima za zastrašivanje medvjeda, prenosi CNN.

Arktički morski led prirodno je stanište polarnih medvjeda, ali dolazi do njegovog otapanja. Kako razina arktičkog morskog leda pada, s njom opada i broj tuljana koji su glavni izvor hrane za medvjede. istraživači procjenjuju kako će do 2050. godine nestatio dvije trećine polarnih medvjeda.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.