Strani promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) pozdravili su u nedjelju dobro organizirane  parlamentarne izbore u Gruziji, na kojima je pobijedila stranka na vlasti, dok oporba upozorava na prijevare.

Izbori su se odvijali u duhu natjecanja, dobro su organizirani i općenito su se poštivale temeljne slobode”, navodi OESS u zajedničkom priopćenju s NATO-om, Vijećem sigurnosti i Europskim parlamentom, čiji promatrači su nadzirali izbore u subotu.

Nakon što su prebrojeni gotovo svi listići stranka na vlasti Gruzijski san milijardera Bidzine Ivanishvilija vodi s 48,61 posto glasova ispred Ujedinjenog nacionalnog pokreta (MNU) bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Saakashvilija koja je dobila 27,04 posto glasova. Te dvije protivničke stranke će proprocionalnao podijeliti 77 od 150 mjesta.

Mala proruska stranka Savez patriota, koja je bila na trećem mjestu od subote navečer, nije na kraju uspjela prijeći prag od 5 posto glasova potrebnih za ulazak u parlament.

Ukupno se 19 stranka, šest koalicija i 816 kandidata borilo za glasove 3,5 milijuna birača za raspodjelu 150 mjesta u parlamentu.

Konačni rezultat izbora mogao bi biti poznat tek krajem studenoga zbog složenosti gruzijskog izbornog sustava.

“To su bili slobodni i pošteni izbori koji čvrsto potrvđuju gruzijsku demokraciju”, zadovoljno je izjavio gruzijski premijer Giorgi Kvirikashvili.

Komentiraj

FOTO:EPA/ZURAB KURTSIKIDZE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.