Nizozemska vlada namjerava izraditi zakon koji će legalizirati potpomognuto samoubojstvo za ljude “koji osjećaju da su završili život”, ali nisu nužno smrtno bolesni, najavljeno je u srijedu.

Nizozemska je bila prva zemlja koja je legalizirala eutanaziju 2002. godine, ali samo za pacijente suočene s nepodnošljivom patnjom zbog teške bolesti i bez nade za oporavak.

U pismu parlamentu, ministri zdravlja i pravosuđa naveli su kako detalje zakona tek treba razraditi, ali smatraju kako osobama, koje su sigurne da je njihov život završio, mora biti dopušteno, po strogim i jasnim kriterijima, da završe taj život na za njih dostojanstven način.

Prijedlog će, pretpostavlja se, izazvati kritičare koji tvrde kako se i praksa eutanazije u Nizozemskoj proširila izvan granica koje su bile prvobitno predviđene, pa se termin “nepodnošljiva patnja”, osim na teško oboljele osobe u terminalnoj fazi bolesti, primjenjuje i na neke s mentalnim bolestima i demencijom.

Eutanazija je raširena pojava u nizozemskom društvu, broj slučajeva stalno raste u posljednjih deset godina, jer sve više pacijenata traži eutanaziju a sve više liječnika spremno ju je provoditi.

U 2015. bilo je 5.516 smrtnih slučajeva eutanazijom, odnosno 3,9 posto u ukupnom broju umrlih u toj zemlji.

Ministrica zdravstva Edith Schippers napisala je u pismu parlamentu kako će potpomognuto samoubojstvo biti ograničeno na starije osobe, zbog njihove želje da sami odaberu kada će završiti svoj život, no nije navela graničnu dob od koje bi to bilo moguće.

Nizozemska Vlada ocijenila je kako i zahtjev za pomoć u umiranju od ljudi koji nemaju temeljne medicinske razloge također može biti legitiman zahtjev te se nada izradi nacrta zakona, u dogovoru s liječnicima, etičarima i drugih stručnjacima, do kraja 2017. godine.

Komentiraj