Sirijske pobunjeničke skupine uključujući moćnu islamističku frakciju Ahrar al-Sham pozvale su zemlje u okružju da se udruže u savez protiv Rusije i Irana, objavile su priopćenjem u ponedjeljak.

Pobunjenici, koji također uključuju pobunjeničke skupine pod vodstvom Slobodne sirijske vojske, u izjavi koju navodi Reuters ističu da je suradnja potrebna kako bi pobijedile “rusko-iranski savez koji je okupirao Siriju”.

Četrdeset i jedna skupina koja je potpisala izjavu nije uključila Nusra Frontu, krilo Al Kaide, koja je u pobunjeničkoj koaliciji s Ahrar al-Sham osvojila najveći dio pokrajine Idlib na sjeverozapadu zemlje.

U izjavi se ne precizira koje bi zemlje trebale sudjelovati u savezu, ali Turska, Saudijska Arabija i Katar podupiru pobunjeničke snage koje se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Komentiraj

FOTO:GettzImages
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.