U tri njemačke savezne pokrajine ove se nedjelje održavaju izbori za lokalne parlamente, koji se doživljavaju kao prvi veliki test politike kancelarke Angele Merkel prema izbjeglicama, dok se istodobno očekuje i porast popularnosti konzervativne, desne Alternative za Njemačku (AfD).

“Sudbonosni izbori za Angelu Merkel” naslov je političkog okruglog stola javnog servisa ARD, “Referendum o politici Angeli Merkel” naslovljava pak Deutsche Welle članak o izbornoj “supernedjelji”, kada se u čak tri savezne pokrajine održavaju izbori za lokalni parlament.

Jedno je zajedničko svim prognozama za nedjeljne izbore: velike “narodne” stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel u sve tri savezne pokrajine, Badan-Wuerttembergu, Porajnju-Falačkoj (Rheinland-Pfalz) i Saskoj-Anhalt mogu računati s padom popularnosti.

U gospodarski snažnoj pokrajini Baden-Wuerttemberg, gdje je smješten dobar dio njemačke automobilske i strojarske industrije, na vlasti je već pet godina premijer iz redova stranke Zeleni, Winfried Kretschmann, a on će, sudeći po predizbornim anketama,  na tom mjestu i ostati.

Ispitivanje internetskog portala YouGov Zelenima daje prednost od dva posto pred Kršćansko-demokratskom unijom (CDU). Zeleni bi u Baden-Wuertembergu mogli ostati na vlasti ako njihov sadašnji manjinski partner SPD ne izgubi previše glasova.

U susjednoj pokrajini Porajnje-Falačka Kršćansko-demokratska unija (CDU) bi mogla, nakon 25 godina, s vlasti svrgnuti Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD), koja trenutno vlada u koaliciji sa Zelenima.

U Saskoj-Anhalt ankete pokazuju CDU kao najjaču stranku, no dosadašnja koalicija CDU-SPD bi u nedjelju mogla izgubiti većinu.

Desna AfD na krilima protuizbjegličke politike

No ono što je karakteristično za sve tri savezne pokrajine je izvjestan ulazak desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), koja svojom protuizbjegličkom retorikom (predsjednica AfD je u jednom trenutku rekla da je legitimno pucati na ilegalne useljenike) najviše profitira od izbjegličke politike Angele Merkel.

Prije izbijanja izbjegličke krize AfD je bila stranka na silasku, rastrzana unutarnjim sukobima i borbom za vlašću. No na krilima protuizbjegličkog pokreta u mnogim dijelovima zemlje AfD je doživjela renesansu i u dobroj mjeri bi mogla promijeniti uobičajen politički krajobraz Njemačke.

Doduše Angela Merkel AfD smatra pojavom koja nestaje kada nestanu i teme na kojima ova stranka temelji svoju popularnost. Merkel je u intervjuu za dnevnik “Mitteldeutsche Zeitung” od petka izjavila kako je AfD u početku bio stranka koja se temeljila na protivljenju euru i kako je profitirao od krize eura, ali da je njegova popularnost pala čim je kriza zajedničke valute nestala s naslovnica. Kancelarka za ovu populističku stranku predviđa sličan scenarij i kada izbjeglička kriza bude riješena.

No rješenje izbjegličke krize još nije na vidiku, a polovičan uspjeh summita Europske unije i Turske početkom tjedna voda je na mlin AfD-u.

U istočnonjemačkoj pokrajini Saska-Anhalt AfD, kojemu ankete sada daju 18 posto, mogao bi čak prestići SPD, kojemu ispitivanja javnom mnijenja trenutno daju 21 posto glasova.

Unatoč očekivanom velikom uspjehu, AfD ne može računati sa sudjelovanjem u vlasti u bilo kojoj od saveznih pokrajina, jer su sve ostale stranke odbile mogućnost koaliranja s ovom desno-populističkom strankom, čiji EU zastupnici zbog ekstremnih stajališta nedavno izbačeni iz Kluba zastupnika u Europskom parlamentu Europskih konzervativaca i reformista (ECR).

Supernedjelja ipak neće odrediti konačne odnose snaga

I inače su uoči izborne “supernedjelje” primjetne političke konstelacije koje su još donedavna bile nezamislive. Zeleni premijer Baden-Wuerttemberga, pokrajine koja je do prije pet godina desetljećima bila čvrsto u rukama demokršćana, Kretschmann ne propušta priliku pohvaliti kancelarku Merkel zbog njezina humanog odnosa prema izbjeglicama.

Istodobno glavna kandidatkinja CDU-a u pokrajini Porajnje-Falačka Julia Kloeckner ne propušta priliku javno kritizirati kancelarku i poduprijeti predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Seehofera koji se posljednjih mjeseci profilirao kao jedan od žešćih kritičara izbjegličke politike Angele Merkel.

Izbori u saveznim pokrajinama nisu nužno pokazatelj odnosa i na saveznoj razini. Osim toga do parlamentarnih izbora na saveznoj razini je još ostalo godinu i pol dana tijekom kojih se odnosi snaga mogu potpuno primijeniti. No odnos vlasti u saveznim pokrajinama je važan za odnose u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu, u kojem sjede predstavnici saveznih pokrajina i koji mora potvrditi sve važnije odluke Bundestaga.

Po svemu sudeći, izborna “supernedjelja” mogla bi potvrditi i etabliranje jedne političke snage desno od demokršćanske Unije CDU/CSU, što je novina u Njemačkoj. Ispitivanja javnog mnijenja na saveznoj razini predviđaju da bi na parlamentarnim izborima AfD mogao ne samo prijeći izborni prag od 5 posto nego i postići dvoznamenkasti rezultat.

Komentiraj