Američki predsjednik Barack Obama neformalno će se sastati s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom ovoga tjedna u Washingtonu, objavila je u utorak Bijela kuća odbacivši nagađanja da je izostanak službenog sastanka znak ignoriranja Ankare.

Erdogan će biti jedan od 50 svjetskih državnika na nukleanom summitu u Washingtonu u četvrtak i petak i tih bi dana trebao službeno razgovarati s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom.

Bilo je puno nagađanja u turskim medijima o tome kako će Obama primiti Erdogana, a neki su pisali da će izostanak susreta značiti namjernu pljusku SAD-a Turskoj zbog neslaganja oko Sirije i smjera u kojem ide turska unutarnja politika.

Na konferenciji za novinare u Istanbulu uoči putovanja u SAD, Erdogan je rekao da je planiran susret s Obamom na summitu, iako nije znao koliko će trajati.

Bidenov ured je kasnije objavio da će potpredsjednik ugostiti Erdogana na sastanku u četvrtak u Washingtonu.

“Očekujem da će tijekom summita predsjednik imati priliku barem neformalno razgovarati s predsjednikom Erdoganom”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Iako su saveznici u NATO-u i koaliciji protiv Islamske države (IS), Washington i Ankara oštro su podijeljeni oko kurske milicije na sjeveru Sirije. Ta skupina uživa potporu SAD-a, dok je Turska, u sukobu s Kurdima na jugoistoku zemlje, smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Neimenovani američki dužnosnik rekao je da se Turska i SAD razlikuju u brojnim pitanjima, ali da unatoč tome Washington smatra pomoć Ankare ključnom u borbi protiv IS-a.

Washington je također žestok kritičar stanja ljudskih prava i slobode medija u Turskoj. Biden je tijekom posjeta u siječnju rekao da Turska pruža loš primjer svojim odnosom prema medijima i optuživanjem sveučilišnih profesora za izdaju.

Erdogan s druge strane traži od američkih vlasti da poduzmu mjere protiv mreže škola kojima upravlja pokret povezan s islamskim propovjednikom Fetullahom Gulenom, turskim klerikom nastanjenim u SAD-u kojega Erdogan optužuje za vođenje “paralelne” države i pokušaj svrgavanja s vlasti u Turskoj.

Gulen, koji je u domovini optužen za terorizam, odbacuje sve optužbe.

Komentiraj