“Kao socijaldemokratkinji interesi radnika i očuvanje radnih mjesta su mi visoko na ljestvici prioriteta. Razgovarala sam u vezi OLT-a u Poreznoj u cilju da vidimo može li se, u okviru zakona, naći rješenje koje zadovoljava državu i čuva radna mjesta. Nažalost, u ovom trenutku ne mogu dalje komentirati jer je postupak u tijeku. Tijekom istrage sam dala iskaz USKOK-u u svojstvu svjedoka i, ukoliko me se pozove, rado ću se odazvati pozivu za svjedočenje tijekom suđenja.”, komentar je koji je Index dobio od Biljane Borzan na temu povezanosti sa Željkom Bilošem.
Već ranije su se u javnosti pojavile nove pojedinosti vezane za USKOK-ovu istragu protiv bivše ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, poduzetnika Željka Biloša i pročelnice osječke porezne uprave Ružice Kovačević.
  • [quote_box_center]Mediji navode da su oko odgode porezne ovrhe nad tom tvrtkom intervenirali i  Vrdoljak, Borzan i Mate Radeljić[/quote_box_center]
Biljana Borzan ne opovrgava to da se raspitivala o sudbini ove tvrtke. Cilj joj je bio, kaže, sačuvati radna mjesta.
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak priznao je, uoči sjednice Vlade, da je zvao Poreznu upravu i raspitivao se o slučaju osječkog OLT-a. Vrdoljak je istaknuo da je zvao da “pita za stanje, što se tamo događa i mogu li se spasiti radna mjesta”, te dodao kako je zvao i za “Borovo, Imunološki zavod, zbog TLM-ova, raznih brodogradilišta” te da je to normalan proces.
Na novinarski upit ne misli li da je time prekršio ovlasti i da je mogao utjecati na donošenje odluka, Vrdoljak je odgovorio niječno. Kazao je da ministar gospodarstva ili bilo koji dužnosnik, predsjednik Vlade, ne može prekoračiti ovlasti ako zove i pita što se događa, požurite s odlukom, moramo imati čistu odluku.
  • [quote_box_center]Arsen Bauk na aferu koja se ‘isprepliče’ i oko njegove stranačke kolegice Biljane Borzan gleda kao promatrač[/quote_box_center]
Mediji oko podizanja optužnice protiv bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec u slučaju poreznog duga osječkog OLT-a spominju i da su oko odgode porezne ovrhe nad tom tvrtkom intervenirali i ministar Vrdoljak, zastupnica SDP-a u Europskom parlamentu Biljana Borzan i Mate Radeljić, sada savjetnik Predsjednice Republike koji je 2012. radio kao direktor Osječke TV.
Ministar uprave Arsen Bauk uoči sjednice Vlade je izjavio kako na aferu koja se ‘isprepliče’ i oko njegove stranačke kolegice Biljane Borzan gleda kao promatrač.
“Gledam kao promatrač. Pojavljuju se u medijima napisi o njenoj ulozi u ovom slučaju. I ono koliko sam uspio shvatiti, radi se o postupanju u vjeri ili namjeri da bi se sačuvala radna mjesta. Očito da je to mislilo i odvjetništvo kada je nije obuhvatilo u optužnici”, rekao je.
Na pitanje je li mu sporno što je Radeljić sada na poziciji savjetnika predsjednice za unutarnju politiku, Bauk je rekao kako “ne zna je li predsjednica prilikom imenovanja imala ta saznanja”.
“Sada, ukoliko smatra da je postupanje te vrste neka zapreka da obnaša takvu dužnost to je njena odluka. Činjenica je da ni Radeljić nije obuhvaćen optužnicom, a i ovi koji su obuhvaćeni tek se treba dokazati krivnja”, rekao je Bauk.
“Ne znam da li je predsjednica prilikom imenovanja imala ta saznanja. Sada, ukoliko smatra da je to postupanje te vrste zapreka, da bi netko obnašao takvu dužnost, to je njena odluka. Činjenica je da gospodin Radeljić nije obuhvaćen optužnicom, a i ovi koji jesu, tek im se treba dokazati krivnja. Davati lekcije takve vrste bi se uvijek mogao naći kontraprimjer koji bi mogao diskreditirati onoga koji daje te lekcije, pa se bolje u to ne upuštati”, dodaje za Media servis.

Komentiraj