Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivica Mišić upozorio je u petak na problem otpada u Hrvatskoj, rekavši kako se vladajući ponašaju kao “pijani milijarderi” dok nam prijete sankcije EU koje će doći na naplatu.

“20 godina pokušavamo riješiti otpad u Hrvatskoj, ostali smo na istom polazištu, no riješili nismo ništa. Hrvatska to mora riješiti jer sankcije EU dolaze na naplatu. Vladajući se ponašaju kao pijani milijarderi i ne smatraju da bi se otpad mogao iskoristiti. U Švedskoj je 99 posto iskorištenost otpada dok mi u Dubrovniku imamo smeće koje treba ići u Varaždin”, prozivao je Mišić nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Kada bi se sav elektronski otpad u svijetu reciklirao, ustvrdio je, dobit od 42 milijardi tona bila bi 50 milijardi eura.

“Hrvatska bi se trebala ponašati prema otpadu kao iskoristivom resursu za proizvodnju struje iz plina… Koliko nam vremena treba da pokušamo i krenemo u realizaciju… Bog nam je dao sve osim dovoljno pameti da krenemo realizirati moguće”, poručio je Mišić.

Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić upozorio je na potrebu i značaj regionalnog vodovoda u istočnoj Slavoniji.

“Svi ste pratili problematiku stanovnika Komletinaca oko povećanja koncentracije arsena u vodi. To nije ništa novo u Slavoniji. Rješenje je regionalni vodovod istočne Slavonije. Dio je napravljen ali treba žurno osigurati dodatna sredstva da se dovrši i pomogne stanovnicima Slavonije”, upozorio je Panenić.

Komentiraj