Njemačka kancelarka Angela Merkel opisala je ponudu britanske premijerke Therese May vezane uz prava građana zemalja EU nakon Brexita “dobrim početkom”, no istaknula je da brojna pitanja vezana uz britanski izlazak iz Unije trebaju još biti riješena.

EPA/JOHN THYS / POOL”Theresa May jasno nam je danas rekla da će građani zemalja Eu koji su proveli u Britaniji pet godina zadržati svoja puna prava. To je dobar početak”, rekla je Merkel novinarima na summitu EU u Bruxellesu.

“No još uvijek postoje brojna pitanja vezana uz izlazak, uključujući financijska te o odnosima s Irskom. Tako da imamo puno toga za napraviti do (sljedećeg summita) listopada”, kazala je njemačka kancelarka.

Merkel je dala komentar nakon što se britanska premijerka obratila čelnicima 27 zemalja EU nudeći im ono što je London opisao kao “poštenu i ozbiljnu nagodbu” vezanu uz građane drugih zemalja EU koji žive u Britaniji i njihovom statusu nakon Brexita.

Britanska premijerka poručila je čelnicima EU-a da će državljani Europske unije koji žive u Velikoj Britaniji moći ostati u njoj nakon što ta zemlja izađe iz europskog saveza.

May je rekla da će EU građanima biti dana šansa da dogovore svoj status i steknu britansko državljanstvo. Ponuda uključuje jednak tretman kao i kod britanskih građana po pitanju zdravstva, obrazovanja, beneficija i mirovina.

Također je pozvala na reciprocitet i na to da se dvije strane što prije dogovore o budućim pravima građana.

U svojoj ponudi May nije spominjala nastavak jurisdikcije Europskog suda pravde, što je bio ključan zahtjev EU-a, prenose izvori.

Komentiraj