Oporbeni makedonski čelnik Zoran Zaev pozvao je u utorak predsjednika Gjorgea Ivanova da podnese ostavku ocijenivši da je počinio državni udar odustajanjem od istrage prisluškivanja koje je otkriveno 2015.

Predsjednik Ivanov je u utorak objavio amnestiju za sve osobe osumjičene u skandalu prisluškivanja koji je 2015. izazvao političku krizu u toj zemlji.

“Želimo da Gjorge Ivanov podnese ostavku. Ako to ne učini, dovest će državu na rub. Ovo danas je državni udar. Upotrijebit ćemo sva sredstva kako bismo to zaustavili”, rekao je Zaev.

Najavio je da će pozvati na prosvjed protiv te odluke.

Zaev je u veljači 2015. optužio tadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog za prisluškivanje novinara, svećenstva i oporbenih vođa, ukupno više od 20.000 ljudi. Pod pritiskom Zapada vladajuća stranka VMRO-a Nikole Gruevskog i oporbeni socijaldemokrati Zorana Zaeva, te dvije vodeće albanske stranke dogovorile su prijevremene izbore koji bi se trebali održati 5. lipnja kako bi se razriješila opasna politička blokada.

Oporba je bojkotirala parlament od izbora prije dvije godine, tvrdeći da su bili namješteni jer VMRO kontrolira medije i gospodarstvo koje je velikim dijelom u vlasništvu države.

Gruevski, koji je u siječnju službeno podnio ostavku, na vlasti je bio od 2006. godine i Makedoniju vodi tehnička vlada.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.