Dva kandera i dva zračna traktora protupožarnih zračnih snaga iz zrakoplovne baze u Zemunku ugasili su u četvrtak popodne požar na području Lalića kod Kistanja, a vodu su uzimali na Prokljanskom jezeru i Visovcu, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Pilot zračnog traktora satnik Mario Juršić koji je sudjelovao u gašenju požara rekao je da su požar zaustavila dva kanadera, dok su zračni traktori gasili rubna područja tako da je spriječeno njegovo širenje prema Nacionalnom parku Krka.

Vodu smo uzimali na Prokljanskom jezeru i Visovcu, a pružali smo pomoć kanaderima u početku gašenja te na kraju u saniranju pojedinih dijelova požara do potpunog gašenja, zajedno s vatrogascima na zemlji, istaknuo je Juršić.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone koja je počela 2. lipnja, zračne snage baze iz Zemunika bile su do sada angažirane na 72 požarišta (po 16 u Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, 15 u Splitsko-dalmatinskoj, 14 u Šibensko-kninskoj i 11 u Istarskoj županiji).

U 37 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do 30. srpnja 2015. provele 734 sata u gašenju požara, odnosno punih 30 dana u zraku, pri čemu su izbacili više od 28. 000 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i oko 200 vatrogasaca do požarišta na jugu Hrvatske.

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.