– Sirijska oporba oprezno je podržala sporazum o “prekidu neprijateljstava” u ratom razrušenoj zemlji koji su velike sile dogovorile u Njemačkoj noću na petak.

Sirijska glavna oporbena skupina sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji, Visoki pregovarački odbor, priopćila je da “u načelu” pozdravlja djelomično primirje koje bi trebalo stupiti na snagu za tjedan dana.

“Ali mi želimo djela, a ne samo riječi”, rekao je za agenciju dpa Salim al-Muslat, glasnogovornik skupine. “Dosta nam je obećanja”, dodao je on.
Dogovor je objavljen u noći na petak nakon sastanka diplomata Međunarodne skupine za potporu Siriji, u kojoj su i Sjedinjene Dražve i Rusija, u njemačkom gradu Muenchenu.
Američki državni tajnik John Kerry izjavio je da se primirje neće primjenjivati na militantne skupine Islamsku državu i Frontu al-Nusra, koje su aktivne u Siriji.
U Muenchenu je također dogovoreno ubrzanje dopreme humanitarne pomoći opkoljenim gradovima u Siriji.
Zasad nema službenog komentara iz Damaska o sporazumu iz Muenchena.
U međuvremenu je sirijska vojska, uz potporu ruskih zračnih udara, nastavila u petak veliki napad u sjevernoj pokrajini Alepu gdje su raseljeni deseci tisuća civila od početka ofenzive 1. veljače.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.