Danas se na Bleiburškom polju u Austriji u organizaciji Počasnoga bleiburškoga voda i suorganizaciji Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, te pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, održava središnja komemoracija u povodu 72. obljetnice Bleiburške tragedije.

Hrvatsko državno izaslanstvo položilo je jutros vijence kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora. Izaslanstvo koje je vodio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nazočilo je molitvi i potom položilo vijenac kod spomenika na kojem piše “Mrtvima spomen – živima opomena / Pobijenima nakon 9.5.1945. / Maribor 1990.”

Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sjećaju i da se utvrdi istina. Jer, dodao je, bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi.

U 11 sati započela je komemoracija molitvom na groblju Unterloibach, a procesija je krenula prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju. Središnje misno slavlje započelo je u podne, a predvodi ga đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

“Sad kad se istina, unatoč protivljenju, probija, pokušava se spriječiti našu molitvu za bezimene žrtve. Sve vas koji to teško podnosite, ponizno molim da nikakvim svojim postupkom na pomognete onima koji žele spriječiti otkrivanje istine o žrtvama. Molim vas da se ustegnete od bilo čega što bi moglo odvući pozornost od otkrivanja istine o žrtvama i zločinima totalitarnog komunističkog sustava”, rekao je Hranić, kako prenosi portal Index.

U Bleiburg je došao i bivši HDZ-ovac Zlatko Hasanbegović, koji je na pitanje novinara o tome što misli zašto premijer Andrej Plenković nije prisutan, poručio da to treba pitati premijera, prenosi N1.

Komentiraj