Američki državni tajnik John Kerry u utorak je još jednom pozvao Rusiju na “trenutačno primirje” u Siriji, a UN-ovo Vijeće sigurnosti raspravljat će u srijedu o alarmantnom humanitarnom stanju u toj zemlji iz koje i dalje bježe desetci tisuća ljudi dok se u četvrtak u Muenchenu održava međunarodna konferencija o sirijskom ratu.

“Pozvali smo Rusiju i još je pozivamo da se pridruži naporima za uspostavu trenutačnog primirja i potpuni humanitarni pristup”, istaknuo je John Kerry pred novinarima, primajući u State Departmentu egipatskog kolegu Sameha Šukrija.

“Ono što Rusija radi u Alepu i okolici znatno otežava dolazak za stol i ozbiljan razgovor”, upozorio je čelnik američke diplomacije, smjerajući na ruske zračne udare na taj grad koji traju već više od tjedana dana, kao potpora ofenzivi sirijske vojske.

Washington je prošlog tjedna optužio Moskvu da je svojim bombardiranjem “djelomično” minirala neizravne međusirijske pregovore koji jedva da su počeli u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a.

UN-ovo Vijeće sigurnosti raspravljat će u srijedu o teškom humanitarnom stanju u Siriji, gdje iz Alepa, koji je pod opsadom vojske Bašara al Asada, bježe desetci tisuća ljudi, rekli su u utorak izaslanici Novog Zelanda i Španjolske.

Konzultacije iza zatvorenih vrata planirane su u srijedu u 11.30 sati po mjesnom vremenu (17.30 sati po srednjoeuropskom) a zajedno su ih zatražili Novi Zeland i Španjolska, uz potporu drugih zapadnih sila.

Stotine tisuća civila moglo bi ostati bez hrane ako snage sirijske vlade okruže dijelove Alepa u rukama pobunjenika, istaknuo je UN u utorak, upozorivši na novi egzodus Sirijaca koji bježe pred tom ofenzivom.

Nije jasno hoće li se Vijeće sigurnosti, u kojemu je 15 zemalja, dogovoriti o ičemu u srijedu. Ono je dosad teško postizalo konsenzus o Siriji zbog toga što Rusija, jedna od pet stalnih članica s pravom veta, snažno podupire vladu sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Sjednica VS-a se održava dan uoči presudnog susreta velesila u Muenchenu, u Njemačkoj.

Svjetske sile, među kojima Rusija, Sjedinjene Države, Saudijska Arabija i Iran, sastaju se u četvrtak u Muenchenu ne bi li pokušale oživiti mirovne pregovore. No diplomati ne vjeruju da će se pregovori održati sve dok traje ofenziva. Pobunjenici su poručili da neće doći ako bombardiranje ne prestane.

Muenchen je u četvrtak domaćin Međunarodne skupine za pomoć Siriji (ISSG) koja okuplja 17 zemalja i tri multilateralne organizacije koje su u studenome u Beču donijele diplomatske smjernice o tom sukobu. U tom tekstu, koji je potvrdila UN-ova rezolucija od 18. prosinca zahtijeva se uspostava primirja i humanitarni pristup sirijskim gradovima pod opsadom.

Komentiraj