Turska će nastaviti vojnu ofenzivu na Radničku stranku Kurdistana (PKK) sve dok pobunjeni Kurdi ne polože oružje, rekao je u ponedjeljak premijer Ahmet Davutoglu i objavio da su u raciji na gerilske organizacije turske snage zatvorile više od tisuću ljudi.

“Nastavit ćemo našu borbu (…) sve dok ne postignemo rezultat”, rekao je islamski konzervativni premijer Davutolgu za televiziju ATV i poručio “Ili oružje ili demokracija, to dvoje ne može ići zajedno”, prenosi agencija AFP.

Turska, koja je počela niz zračnih napada na pripadnike radikalne organizacije Islamske dražve u Siriji u petak je počela i niz zračnih napda na uporišta PKK-a na sjeveru Iraka.

 

  • Operacija u Iraku odgovor je na smrtonosne napade koje, kako tvrdi Ankara, PKK izvodi protiv turskih sigurnosnih snaga.

 

PKK je odgovorio da primirje sklopljeno 2013. nema više smisla i ubio je dvojicu vojnika.

Ova eskalacija prijeti potpunim raspadom krhkog mirovnog procesa što ga je u jesen 2012. počeo predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kako bi završio pobunu u kojoj je od 1984. ubijeno 40.000 ljudi.

U sklopu racije na pripadnike gerilskih organizacija, od Islamske države do PKK-a i ultralijeve stranke DHKP-C, Turska je zatvorila 1050 ljudi, a među njima i šezdesetak stranaca, prenosi agencija Reuters iz premijerova intervjua.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.