Kompanija IBM razvila je novu tehnologiju koja omogućava proizvodnju čipova širine 7 nanometara, što je upola manje od najmanjih dijelova današnjih čipova.

Ovo otkriće moglo bi da doprinjeti stvaranju minijaturnih i nanoračunala koja bi u budućnosti mogla dobiti sasvim novu tehnološku primjenu.

Zahvaljujući novoj tehnologiji, znanstvenici konačno mogu odahnti jer ih je dosadašnji tehnološki razvoj prilično zabrinjavao.

Naime, u posljednjih par desetljeća mnogi su pretpostavili da će se tehnološki napredak odvijati prema Mooreovom zakonu, odnosno da će se snaga računala udvostručiti svake godine. Za ovu ideju zaslužan je veteran u proizvodnji čipova Gordon Moore, osnivač kompanije “Intel”.

Ali, u posljednjih nekoliko godina, industrija čipova jedva je držala korak s inovacijama na polju proizvodnje poluvodiča.

“Svaki napredak minijaturizacije dolazio je zahvaljujući izuzetnoj kreativnosti i gotovo nadljudskim naporima zaposlenih znanstvenika i inženjera”, izjavio je Mukesh V Khare, potpredsjednik kompanije IBM.

Prema njegovim riječima, novi čipovi rezultat su razvoja novih materijala, alata i tehnika zastupljenih u njihovoj proizvodnji.

Najmanji čipovi do sad su proizvedeni samo u laboratorijskim uvijetima, ali iz kompanije navode da trenutno pokušavaju pronaći način kako ih podvrgnti tvorničkoj proizvodnji.

Komentiraj