Hrvatska odvjetnička komora (HOK) obilježila je u četvrtak Europski dan odvjetnika okruglim stolom o slobodi izražavanja, temi koju je zbog ugroženosti slobode izražavanja čak i terorizmom, odabrala krovna organizacija odvjetničkih komora članica Europske unije.

 Francuski đak i profesorica sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Biljana Kostadinov ustvrdila je da borba protiv terorizma otvara pitanja o našem stavu prema slobodi, koja je najveća vrjednost ustavnog poretka i temelj za tumačenje Ustava.

„Čak danas pred izazovima terorizma moramo imati povjernje u snagu slobode jer ako izgubimo to povjernje, izgubit ćemo ono što smo pokušali očuvati“, rekla je Kostadinov.

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš kazao je da je sloboda izražavanja jedno od osnovnih ljudskih prava i jedan od temelja europske civilizacije.

„No, nedavno smo svjedočili i svjedočimo svakodnevnim napadima na slobodu izražavanja i to napada koji idu čak do terorističkih napada i fizičke likvidacije onih kiji drugačije misle i izražavaju svoje mišljenje“, rekao je Travaš.

O slobodi govora govorila je i odvjetnica Laura Valković, koja smatra da i braniteljima treba pružiti pravo da kažu nešto o fazi kaznenenog postupka o kojoj je govorila suprotna strana.

Sudac Vrhovnog suda Dražen Tripalo, koji je prenio dio iskustava stečenog u ulozi glasnogovornika suda, rekao je da je prijašnjim kaznenom zakonom bila krminalizirana kritika rada suda, ali ta odredba srećom nije saživjela u sudskoj praksi.

„Sud je tijelo vlasti, sudstvo ne postoji za sebe i rad suda mora biti javan“, kazao je Tripalo, dodavši da javnost ima pravo znati kako sud radi i da sud nije izutet od prava na kritiku.

Svačije je pravo analizirati, pa i kritizirati rad suda, pogotovo kad su sudske odluke proizvoljne, arbitrarne, neujenačene i očigledno nepravedne, zaključio je Tripalo.

Europski dan odvjetnika obilježava se 10. prosinca, kada i Međunarodni dan ljuskaih prava.

Komentiraj