Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Zagreb u sljedećem će izdanju svojeg programa “Filozofski teatar” u subotu 13. veljače ugostiti uglednu izraelsku sociologinju Evu Illouz, redovitu profesoricu na Hebrejskome sveučilištu u Jeruzalemu i prvu ženu predsjednicu prestižne Akademije vizualnih umjetnosti i dizajna Bezalel.

 Kako se ističe u najavi, jedna od najznačajnijih sociologinja današnjice, koju su 2009. vodeće njemačke dnevne novine svrstale među najznačajnije mislioce 21. stoljeća te ju proglasile jednom od 12 mislilaca koji “utiru put budućnosti”, Illouz se “specijalizirala” za ljubav, pa je tako tako susret s njom u HNK-u Zagreb uoči Dana zaljubljenih pravo mjesto za sve one “koji još uvijek vjeruju u ljubav”.

“Ako ste sretno zaljubljeni, čak i ako ste nesretno zaljubljeni, ako još uvijek vjerujete u ljubav, čak ako ste i razočarani, ima li što bolje nego večer uoči Valentinova provesti u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu?”, poručuju iz HNK-a.

Eva Illouz rođena je 1961. u Fesu u Maroku, ali je veći dio svojega života provela u Francuskoj. Gostujuća je profesorica na Sveučilištima Northwestern i Princeton, École des hautes études en sciences sociale u Parizu i Wissenschaftskolleg u Berlinu. Redovita je profesorica na Hebrejskome sveučilištu u Jeruzalemu, a od 2006. godine prva je žena predsjednica prestižne Akademije vizualnih umjetnosti i dizajna Bezalel u Jeruzalemu.

Autorica je nekoliko svjetskih uspješnica prevedenih na 15 jezika, a uz njezino prvo gostovanje u Hrvatskoj, izdavačka kuća Planetopija objavljuje čak dvije njezine knjige: “Hladna intimnost: Kako smo stvorili emocionalni kapitalizam” i “Hard-core romansa: Pedeset nijansi sive, bestseleri i društvo”.

Poslije razgovora koji će s Illouz voditi domaćin Srećko Horvat, svi posjetitelji “Filozofskog teatra” pozvani su na čašu šampanjca i zajednički doček Dana zaljubljenih.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.